
„A daganatos betegségek kialakulását a genetikai tényezők és a környezeti hatások egész kombinációja okozza. A rosszindulatú daganatok kialakulásában a főszerepet a sejtek DNS-ében bekövetkező mutációk játsszák, amelyeket számos külső ok okozhat, mint például: ultraibolya sugárzás, káros vegyi anyagok, alkohol, dohányzás, alacsony fizikai aktivitás, elhízás, valamint vírusfertőzések” – mondta.
Az onkológus megjegyezte, hogy a sejtmutációkhoz hozzájáruló tényezők között szerepelnek a krónikus gyulladásos folyamatok, a vírusfertőzések, például a HPV, a hepatitis B és a C is.
A rák megelőzése érdekében fontos a kiegyensúlyozott étrend, amely elegendő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt és rostot tartalmaz, valamint csökkenti a vörös hús és a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztását – hangsúlyozta Kaprin.
Emellett fontos a rendszeres testmozgás, amely segít fenntartani a normál testsúlyt, és csökkenti nemcsak a rák, hanem más súlyos kórképek kialakulásának kockázatát is – magyarázta a szakértő. Így szerinte a dohányzás és az alkohol közvetlenül összefügg legalább húszféle rákbetegség kialakulásával.
„Nem lehet teljesen kizárni a betegség valószínűségét, és az örökletes és egyéb tényezők jelentős hatással vannak a rák kialakulására” – figyelmeztetett Caprin.
A rendszeres orvosi vizsgálatok és a betegségek korai felismerése kulcsszerepet játszik a kockázat csökkentésében és a kezelés hatékonyságának növelésében – zárta mondandóját az ügynökség tárgyalópartnere.