Egy orvos elmondta, mely élelmiszerek jók a szervezetnek tél végén

„A tél vége felé kevesebb a friss szezonális zöldség, de a gyökérzöldségek, például a sárgarépa, a cékla, a fehérrépa és a sütőtök a hosszú eltarthatóságuknak köszönhetően megőrzik hasznosságukat. Ezek rostban, A-, C- és B-vitaminban, valamint káliumban és magnéziumban gazdagok. A cékla például bétaalint tartalmaz, amely antioxidáns, és csökkenti a gyulladást, a sütőtök pedig luteint, amely jót tesz a látásnak. Süssük a gyökérzöldségeket olívaolajjal, hogy fokozzuk a zsírban oldódó vitaminok felszívódását” – mondta Ten.

Az orvos azt is javasolta, hogy figyeljünk az erjesztett ételekre, például a kimchire, az áztatott almára, ezek erősítik az immunrendszert és segítik a tápanyagok felszívódását, amely különösen fontos a téli avitaminózisban. A savanyú káposzta viszont több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, és gazdag probiotikumokban, amelyek javítják a bélflórát.

A fagyasztott bogyós gyümölcsök, például az áfonya és a ribizli, a vitaminok akár kilencven százalékát is megőrzik – ezeket az antioxidánsok támogatása érdekében zabkásához vagy turmixokhoz adhatjuk.

„Télen az emberek akár nyolcvan százaléka is D-vitamin-hiányt tapasztalhat. Ennek pótlásában segíthet a lazac, a hering és a makréla, amelyek a szívbetegségek kockázatát csökkentő Omega–3 savakban is gazdagok. A tojássárgája az agyműködéshez fontos kolint és D-vitamint tartalmaz – hetente két-három tojást fogyasszunk” – ajánlotta Ten.

A dió, a lenmag és a chiamagok omega–3, magnézium és cink forrásai, amelyek a téli rossz közérzet és fáradtság ellen küzdenek. Az olyan teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek, mint a zabpehely, a quinoa és a bulgur lassú szénhidrátokat és B-vitaminokat biztosítanak, amelyek nélkülözhetetlenek az energia és az idegrendszer számára – állapította meg az ügynökség.

Elolvasom a cikket