Ez a titka annak, hogy a banán ne feketedjen meg

Ahhoz, hogy tovább maradjanak sárgák és frissek, fontos megérteni, miért sötétednek el, és milyen hibákat kell elkerülni – írja a Daily Wrap alapján a Sports.kz.

Miért feketedik meg a banán?

A szakértők szerint a banán feketedésének fő oka az etilén hatása, egy gáz, amelyet a gyümölcs az érés során bocsát ki.

„Az etilén felgyorsítja a klorofill lebomlását, amely miatt a héj színe sárgáról barnára vagy feketére változik. A banán különösen érzékeny erre a folyamatra, főként ha meleg és párás környezetben tárolják” – mondják a szakértők.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy más gyümölcsök (például alma) közelében történő tárolása szintén hozzájárul a gyorsabb éréshez, mivel azok is etilént bocsátanak ki.

A hűtőszekrény sem segít, mert alacsony hőmérsékleten a héj gyorsabban sötétedik, bár maga a banán belül tovább marad friss.

Hogyan kell helyesen tárolni a banánt?

Ahhoz, hogy a banán ne feketedjen meg idő előtt, érdemes betartani néhány egyszerű szabályt:

1. Tartsa őket más gyümölcsöktől elkülönítve. Az alma, a körte és más, etilént termelő gyümölcsök felgyorsítják a banán érését.

2. Tárolja hűvös és száraz helyen. Optimális esetben asztalon vagy akasztva, de ne a hűtőszekrényben.

3. Csomagolja a csúcsokat fóliába. A banánok itt bocsátják ki a legaktívabban az etilént, így a szigetelés segít lassítani az érési folyamatot.

4. Akassza fel a banánokat egy speciális állványra. Ez megakadályozza a héj mechanikai sérülését, amely gyors sötétedést okozhat.

5. Ne tegyük őket polietilén zacskókba. Ez túlzott nedvességet hoz létre, és hozzájárul a gyorsabb romláshoz.

Elolvasom a cikket