Hihetetlen károkat okozhat ez a divatos diéta

A Nutrients című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint az ilyen étrend megváltoztathatja a bél- és szájüregi baktériumok egyensúlyát, amely növeli a gyulladás és a kognitív hanyatlás kockázatát – írja a Sports.kz.

A szerzők egészséges felnőttek három csoportját figyelték meg: az egyik csak gyümölcsleveket ivott, a második teljes értékű élelmiszerekkel együtt fogyasztott gyümölcsleveket, a harmadik pedig csak teljes értékű növényi élelmiszereket. A legjelentősebb változások a csak gyümölcsleveket ivó csoportban következtek be: náluk megnőtt a gyulladással összefüggésbe hozható baktériumok száma és a bélrendszer áteresztőképessége. Ezzel szemben a teljes növényi táplálékokat fogyasztó csoportban pozitív változások következtek be a mikroflóra összetételében. A vegyes étrend (gyümölcslé plusz élelmiszer) szintén változásokat eredményezett, de ezek kevésbé voltak jelentősek.

A tanulmány vezető szerzője, Melinda Ring hangsúlyozta, hogy a rostok kiiktatása az étrendből felborítja a mikrobiom egyensúlyát, amely hosszú távú negatív egészségügyi következményekhez vezethet. Kifejtette, hogy a rostok hiánya megfosztja a hasznos baktériumokat a tápanyagoktól, amely a káros, cukrot kedvelő mikroorganizmusok elszaporodásához vezet.

Elolvasom a cikket