
Kutatási adatok szerint leggyakrabban a csirke- és a sertéshús előállítása során használnak antibiotikumokat. Ennek oka, hogy ezek a húsfajták a legnépszerűbbek, és nagy mennyiségben fogyasztják őket. Emellett a csirkéket és a sertéseket gyakran szoros tartásban nevelik, amely terjeszti a fertőzéseket, és a betegségek megelőzése érdekében gyakori antibiotikum-használatot igényel – számol be a Sports.kz.
Korábban Ulyana Suprun szakértő elmagyarázta, hogy az antibiotikumokat tartalmazó húsok fogyasztásuk után hogyan hatnak az emberi szervezetre.
Elmondása szerint az antibiotikumokat elég gyakran használják a gazdaságokban – az állati fertőzések kezelésére, megelőzésre és a növekedés javítására. Ezért találhatók ezek a szerves anyagok a húsban.
Miért éppen ezeket a húsokat vásárolják a leggyakrabban?
A csirke- és a sertéshús a legolcsóbb húsfajták, és az ár teszi ezeket népszerűvé a különböző jövedelemszintű emberek körében. Ráadásul ezek a húsfajták kulináris szempontból sokoldalúak, számos étel elkészítéséhez felhasználhatók.
Milyen kockázatokkal jár az antibiotikumok élelmiszerekben való fogyasztása?
Az antibiotikum-maradványokat tartalmazó húsok rendszeres fogyasztása a következőkhöz vezethet:
Antibiotikum-rezisztencia kialakulásához
A baktériumok ellenállóvá válnak az antibiotikumok hatásával szemben, amely megnehezíti az emberek fertőző betegségeinek kezelését.
A bélrendszer mikroflórájának megzavarásához
Az antibiotikumok elpusztíthatják a bélben lévő, hasznos baktériumokat, amely emésztési és immunrendszeri problémákhoz vezethet.
Allergiás reakciók
Egyes emberek allergiás reakciókat mutathatnak a húsban lévő antibiotikum-maradványokra.
Hogyan csökkentheti az antibiotikumok okozta kockázatot?
Válasszon megbízható termelőktől származó húst. Részesítse előnyben a felelős antibiotikum-használatot betartó gazdaságokból származó termékeket.
Vásároljon „bio” címkével ellátott húst, ez valójában nagyon fontos, és azt jelenti, hogy az állatoknak nem adtak antibiotikumokat a tenyésztés során.
Alaposan főzze/süsse meg, mivel a hőkezelés segít elpusztítani a legtöbb baktériumot, beleértve az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat is.
Korlátozza a csirke- és sertéshús fogyasztását, ezáltal diverzifikálja étrendjét más húsokkal, például marha-, bárány- vagy pulykahússal.