Népszerű húsok, amelyeket antibiotikummal „tömnek”

Kutatási adatok szerint leggyakrabban a csirke- és a sertéshús előállítása során használnak antibiotikumokat. Ennek oka, hogy ezek a húsfajták a legnépszerűbbek, és nagy mennyiségben fogyasztják őket. Emellett a csirkéket és a sertéseket gyakran szoros tartásban nevelik, amely terjeszti a fertőzéseket, és a betegségek megelőzése érdekében gyakori antibiotikum-használatot igényel – számol be a Sports.kz.

Korábban Ulyana Suprun szakértő elmagyarázta, hogy az antibiotikumokat tartalmazó húsok fogyasztásuk után hogyan hatnak az emberi szervezetre.

Elmondása szerint az antibiotikumokat elég gyakran használják a gazdaságokban – az állati fertőzések kezelésére, megelőzésre és a növekedés javítására. Ezért találhatók ezek a szerves anyagok a húsban.

Miért éppen ezeket a húsokat vásárolják a leggyakrabban?

A csirke- és a sertéshús a legolcsóbb húsfajták, és az ár teszi ezeket népszerűvé a különböző jövedelemszintű emberek körében. Ráadásul ezek a húsfajták kulináris szempontból sokoldalúak, számos étel elkészítéséhez felhasználhatók.

Milyen kockázatokkal jár az antibiotikumok élelmiszerekben való fogyasztása?

Az antibiotikum-maradványokat tartalmazó húsok rendszeres fogyasztása a következőkhöz vezethet:

Antibiotikum-rezisztencia kialakulásához

A baktériumok ellenállóvá válnak az antibiotikumok hatásával szemben, amely megnehezíti az emberek fertőző betegségeinek kezelését.

A bélrendszer mikroflórájának megzavarásához

Az antibiotikumok elpusztíthatják a bélben lévő, hasznos baktériumokat, amely emésztési és immunrendszeri problémákhoz vezethet.

Allergiás reakciók

Egyes emberek allergiás reakciókat mutathatnak a húsban lévő antibiotikum-maradványokra.

Hogyan csökkentheti az antibiotikumok okozta kockázatot?

Válasszon megbízható termelőktől származó húst. Részesítse előnyben a felelős antibiotikum-használatot betartó gazdaságokból származó termékeket.

Vásároljon „bio” címkével ellátott húst, ez valójában nagyon fontos, és azt jelenti, hogy az állatoknak nem adtak antibiotikumokat a tenyésztés során.

Alaposan főzze/süsse meg, mivel a hőkezelés segít elpusztítani a legtöbb baktériumot, beleértve az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat is.

Korlátozza a csirke- és sertéshús fogyasztását, ezáltal diverzifikálja étrendjét más húsokkal, például marha-, bárány- vagy pulykahússal.

Elolvasom a cikket