Orvosok szerint súlyos következménye lehet ennek a szokásnak

A toxikológia doktora, Mihail Kutushov hangsúlyozza, hogy az első étkezés elhanyagolása számos változást indít el a szervezetben, amely a betegségekkel szemben sebezhetőbbé teszi azt – tájékoztat a Sports.kz.

„A reggeli nemcsak az energiánk üzemanyaga, hanem az erős immunitás alapja is. Alvás közben az immunrendszer aktív, javítja a sérült sejteket. Ennek az étkezésnek a kihagyása megfosztja a szükséges építőanyagtól, gyengítve a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben” – magyarázza Kutushov.

A reggeli az, amely döntő szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában, ugyanis beindítja az anyagcsere-folyamatokat a szervezetben, biztosítva a nap folyamán a kalóriák hatékony elégetését. Az első étkezés hiánya ezzel szemben lassabb anyagcseréhez vezet, amely jelentősen növeli a súlygyarapodás valószínűségét. Paradox módon azok az emberek, akik rendszeresen reggeliznek, általában egészségesebb testsúlyúak, mint azok, akik kihagyják a reggeli étkezést. Ez azért van, mert a reggeli segít az étvágy szabályozásában a nap folyamán, és csökkenti az egészségtelen nassolás utáni sóvárgást.

Emellett figyelembe kell venni az első étkezés szív- és érrendszerre gyakorolt hatását is. A reggeli étkezés rendszeres kihagyása jelentősen növeli az olyan súlyos betegségek kialakulásának kockázatát, mint a szívroham és a stroke. Ennek oka, hogy az első étkezés kihagyása az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), az úgynevezett „rossz” koleszterin szintjének emelkedéséhez és az inzulinérzékenység csökkenéséhez vezet, amely negatívan befolyásolja a szív és az erek egészségét.

A reggeli étkezések hatását a cirkadián ritmusra és a hormonokra nem lehet alábecsülni. A reggeli rendszeres mellőzése serkenti a kortizol, a stresszhormon termelődését, amely krónikusan emelkedve negatív hatással van az immunrendszer működésére, az anyagcserére és a szív- és érrendszerre is.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy sokan émelyegnek reggelente, amely jelentősen megnehezíti a diéta betartását. „Ilyen problémát többféle tényező okozhat: az esti túlevéstől kezdve a krónikus stresszen át a gyomor-bélrendszeri betegségekig” – jegyzi meg az orvos. A helyzetet úgy orvosolhatjuk, ha kis adag, könnyű ételekkel, például zabpehellyel vagy joghurttal kezdünk, és fokozatosan növeljük a mennyiséget. Fontos továbbá, hogy kerüljük a zsíros és nehéz ételeket éjszaka, és ha szükséges, forduljunk orvoshoz, hogy kizárjuk a gyomor- és bélrendszeri problémákat.

Elolvasom a cikket