
A modern világban azonban sokan úgy gondolják, hogy a csokoládé káros az egészségre. De tényleg igaz ez?
Az étcsokoládé hatása az emberi szervezetre
A csokoládé fő összetevője köztudottan a kakaófa magjai, amelyek gazdagok a flavanolok néven ismert növényi vegyületekben – a polifenolok egy fajtája, amelyek a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez kapcsolódnak.
„Ezért a csokoládé szív egészségére gyakorolt hatásáról szóló legtöbb tanulmány a kakaókivonatra vagy a legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládéra összpontosított, amely több flavanolt tartalmaz, mint tejes és fehér társai. Néhány eredmény ígéretes volt” – hangsúlyozzák az anyagban.
Megjegyzik, hogy a kakaókészítmények és multivitaminok emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgáló tanulmányban a tudósok azt vizsgálták, mi történt a testtel, amikor egy több mint 10 ezer fős csoport 3,6 éven keresztül 500 ml kakaóflavanolt szedett, egy másik csoport pedig ugyanekkora adagban placebót.
A kutatók végül azt találták, hogy a táplálékkiegészítőket szedő csoportban 27 százalékkal kevesebb volt a szív- és érrendszeri megbetegedésekből eredő halálozás, de megjegyezték, hogy az összefüggés további vizsgálatokat igényel.
„Egy másik, 2024 januárjában készült tanulmány szerint az európai származású emberek esetében az étcsokoládé csökkentheti a magas vérnyomás és a vénás tromboembólia kockázatát, egy olyan állapotot, amely akkor lép fel, amikor a vénákban vérrögök képződnek” – írja az egészségügy.
A júniusban végzett tanulmány elemzése is azt találta, hogy a nagyon sötét csokoládé fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, ha egy hónapon keresztül végzik.
Azonban nem minden vizsgálati eredmény volt pozitív. A COSMOS-tanulmány például azt találta, hogy a kakaókivonat nem csökkentette a szívroham és a stroke kockázatát.
Emellett a 2024-es tanulmány megállapította, hogy a csokoládé nem csökkentette 10 egyéb szív- és érrendszeri betegség, köztük a stroke, a szívelégtelenség, a szívkoszorúér-betegség és a pitvarfibrilláció valószínűségét.
Mi a helyzet a többi csokoládéfajtával?
A szakértők szerint az egyéb csokoládétípusok emberi szervezetre gyakorolt hatásait az étcsokoládéhoz képest sokkal kevésbé vizsgálták. Azonban nem valószínű, hogy a csokoládé jótékony hatással lenne a szívre – jegyezte meg Dr. Michelle Rutenstein PhD.
A fehér csokoládé nem tartalmaz kakaóbabot, mondta. Ráadásul a tanulmányok szerint a kakaóbab fermentálása vagy pörkölése az ét- és tejcsokoládéban több mint tízszeresére csökkentheti a flavanolok összmennyiségét.
„Ennek következtében a [feldolgozott csokoládék] általában nem rendelkeznek ugyanolyan szívbarát tulajdonságokkal, mint a kakaó feldolgozatlan formában” – magyarázta Rutenstein.
Emellett a csokoládék cukrot, zsírt és kalóriát tartalmaznak, amelyek visszaélés esetén negatívan hathatnak a szívre.
„Bármilyen csokoládécukorka túlzott fogyasztása, különösen a magas cukor- és zsírtartalmúaké, mint például sok kereskedelmi forgalomban kapható csokoládé, hozzájárulhat a magas koleszterinszinthez és más egészségügyi problémákhoz” – tette hozzá a szakértő.
Mennyi csokoládét lehet tehát biztonságosan fogyasztani?
Az orvosok megjegyzik, hogy – az étcsokoládé előnyei ellenére – nincs garancia arra, hogy jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Ugyanakkor semmi baj nincs azzal, ha mértékkel fogyasztjuk a csokoládét, kiegyensúlyozott étrenddel kombinálva – jegyezte meg Majid Basit kardiológus.
„A szív- és érrendszeri egészséget egészséges táplálkozással, erőteljes testmozgással és megfelelő alvással érhetjük el” – biztosította az orvos.
Az anyag tájékoztató jellegű. Mielőtt döntést hozna, konzultáljon szakemberrel.