
Például ha a rizs másnapig az asztalon marad, a Bacillus cereus baktérium elszaporodhat benne. Mint a szakértők elmagyarázzák, ezek a baktériumok olyan toxinokat termelnek, amelyek ellenállnak a magas hőmérsékletnek – még a forralás sem pusztítja el a mérget – írja a Sports.kz.
Ausztráliában 2022-ben egy irodai étkezdében a zöldségekkel főtt rizs miatt volt tömeges mérgezés: 34 ember került kórházba.
A kockázat azonban nem csak a rizsben rejlik.
A gombák például rákkeltő nitrózaminokat képezhetnek, ha újra felmelegítik őket. Különösen veszélyesek a mikrohullámú sütőben – fehérjéik lebomlanak, és mérgező vegyületeket képeznek.
Mi a helyzet a spenóttal és a zellerrel? A Német Táplálkozástudományi Intézet 2023-as tanulmánya megállapította, hogy újramelegítéskor az ezekben a zöldségekben lévő nitrátok nitritekké alakulnak, amelyek akadályozzák az oxigén szállítását a véráramba.