Fehér vagy piros? Melyik bor egészségesebb?

Milyen előnyei és előnyei vannak a vörösbornak?

A vörösbort széles körben kutatták, és számos egészségügyi előnyt tulajdonítottak neki, elsősorban a polifenolok, különösen a resveratrol tartalmának köszönhetően.

Ezek az antioxidáns vegyületek a vörös szőlő héjában találhatóak, és bizonyítottan hatásosak:

Javítják a szív- és érrendszeri egészséget

A vörösbor mérsékelt fogyasztása segíthet a HDL („jó” koleszterin) koleszterinszint emelésében és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek

A vörösborban található antioxidánsok segíthetnek a szervezetben fellépő gyulladások leküzdésében.

Védelmet nyújthatnak a rák bizonyos típusai ellen

Egyes tanulmányok szerint a resveratrolnak védőhatása lehet bizonyos ráktípusokkal szemben, bár ezen a területen még több kutatásra van szükség.

A fehérbor előnyei

Bár a fehérbor előnyeit nem támasztja alá annyi kutatás, mint a vörösborét, azért ennek is vannak előnyei:

Alacsonyabb kalóriatartalom

Összességében a fehérbor kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a vörösbor, ami fontos tényező lehet azok számára, akik szeretnék ellenőrizni a kalóriabevitelüket.

Emésztést elősegítő előnyök

Egyes tanulmányok szerint a fehérbor segítheti az emésztést, és pozitív hatással van a bélflórára.

Különböző antioxidánsok

Bár a fehérbor kevesebb resveratrolt tartalmaz, valamint más antioxidánsokat is, amelyek szintén jótékony hatással lehetnek az egészségre.

Tehát mind a vörös-, mind a fehérbornak megvannak a maga egészségügyi előnyei, de ha maximalizálni szeretné ezeket az előnyöket, akkor sok szakértő a vörösbort részesíti előnyben, mivel magas az antioxidánsok, például a resveratroltartalma.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az előnyök csak akkor érvényesülnek, ha mértékkel fogyasztjuk.

Elolvasom a cikket