
Jamie Oliver séf inkább üveg- vagy kerámiaedények használatát javasolja. A Food Revolution című műsorban adott tanácsokat, megosztva személyes tapasztalatait. „Már 2010-ben betiltottam a műanyagot a konyhámban. „Ez megöli az ízt és az egészséget” – mondta – írja a Hibiny.ru.
Ugyanakkor Julia Vysotskaya séf úgy véli, hogy nemcsak a műanyag edényeket, hanem a műanyag fedeleket is el kell felejteni. Mikrohullámú sütőben melegítve veszélyes részecskék is bekerülhetnek az ételbe.
A tudósok a műanyag edények szervezetre gyakorolt, káros hatásairól is beszélnek. Bebizonyították, hogy még a „BPA-mentes” feliratú műanyagból készült edények is, amelyek veszélyességét a múlt század ötvenes éveiben bizonyították, melegítéskor mérgező anyagokat bocsátanak ki.
A tudósok úgy vélik, hogy a műanyag edényekből az élelmiszerekbe kerülő részecskék negatív hatással lehetnek a reproduktív rendszer működésére, valamint a pajzsmirigy állapotára. Erre a következtetésre patkányokon végzett kísérletek eredményeként jutottak. Patricia Hunt, a Washingtoni Egyetem genetikusa észrevette, hogy a „biztonságos” műanyag ketrecekben tartott rágcsálókon genetikai elváltozásokat is tapasztaltak. Ezt követően a tudományos közösség elkezdett beszélni arról, hogy bármilyen műanyag étkészlet potenciális egészségügyi veszélyt jelenthet.
Korábban a tudósok felfedezték, hogy a háztartási műanyagokból és kozmetikumokból származó „örök vegyszerek” megzavarják az alvásért felelős emberi gén működését.