
Ez azonban nem igaz. Szergej Malozemov orvos elmondta, hogy miért viszonyulnak sokan negatívan az instant kávéhoz, és hogy ez ma már indokolt-e.
Kiderült, hogy a szovjet időkben keményítőt, cikóriát és makkot adtak az instant kávéhoz. Ezt azért tették, hogy növeljék a termék mennyiségét. A fenti adalékanyagok közül azonban csak a cikória tekinthető hasznosnak, amely javítja az emésztést és normalizálja a vércukorszintet.
A modern gyártók sem „szemétből” készítik az instant kávét. Ehhez egészen jó alapanyagokat használnak.
„A kávébabot a gyárakban pörkölik, őrlik és főzik. Majd az így kapott folyadékot besűrítik, a fel nem oldódott részét eltávolítják és megszárítják” – mondta Malozemov.
Így készül az instant kávé legolcsóbb fajtája, a kávépor. A drágább analóg esetében bonyolultabb szárítási módszert alkalmaznak – szén-dioxid felhasználásával. Ez ugyanolyan jó ízű, mint a kávéfőzőben készült kávé.
A granulált kávé jobb minőségűnek számít. Gőzzel vagy szublimációs eljárással dolgozzák fel.
„A kávéoldatot először megfagyasztják, majd a vizet légmentes térben eltávolítják. A módszer bonyolult és hosszadalmas, így a költségek is emelkednek. Ez az a fajta ital, amely leginkább hasonlít az igazira” – magyarázta Szergej Malozemov.
Az ügyes gyártók, akik megpróbálják olcsóbbá tenni a terméket, robusta kávét használnak az elkészítéséhez. Ez több kivonatot termel, mint a drága arabica.
Az ilyen takarékosság azonban mindig rosszul sül el. A kész ital nem büszkélkedhet nemes savassággal. Ehelyett kesernyés (keserű) földes ízt kap. Még a drága aromaolajok hozzáadása sem menti meg az ilyen terméket.
A „Live Food with Sergey Malozemov” csatorna szakértői összehasonlították a fagyasztva szárított és őrölt kávét. A laboratóriumi elemzések eredményeként kiderült, hogy minden mintában elegendő koffein van.
„Az élen a legolcsóbb kávé állt! Ez az alapanyagnak köszönhető: a robusta babban általában kétszer annyi koffein van, mint az arabicában. Így még a legolcsóbb ital is remekül feldobja a reggeli hangulatot. Összehasonlításunkban mégis az átlagos árú, fagyasztva szárított kávénak adtuk a győzelmet, amelynek íze közelebb áll a természeteshez” – tette hozzá a szakértő.