
Döbbenetes számot közölt nemrégiben a US Davis Health egészségügyi központ: a kutatások azt bizonyítják, hogy az amerikai lakosság körében a második számú halálozási ok a vastagbélrák az 50 év alatti emberek körében. Ráadásul az 1981 és 1996 között születetteknél kétszer nagyobb a betegség kockázata, mint például azoknál, akik 1950-ben látták meg a napvilágot. Az orvosok arra is rájöttek, hogy ez a jelenség az ultrafeldolgozott élelmiszereknek és a vörös húsoknak köszönhető, illetve annak, hogy kevés gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanak az emberek, és az egyéb rostbevitelre sem fordítanak kellő figyelmet.
Gyulladást válthatnak ki
Fontos tisztázni, hogy az étrend jelentősen befolyásolja a betegség kialakulását. A Nutrients című folyóiratban két évvel ezelőtt egy olyan tanulmányt publikáltak, amelyben összefüggésbe hozták az egészségügyi markerek és a nyugati étrend közötti kapcsolatot. Azt írták, hogy az előre csomagolt élelmiszerek, finomított gabonafélék, vörös-, és feldolgozott – különösen a nagyüzemi állattartásból származó – húsok, magas zsírtartalmú tejtermékek, magas cukortartalmú italok, édességek és magas fruktóztartalmú termékek megváltoztathatják a bélmikrobiomot, és káros gyulladást válthatnak ki, és számos esetben a szervezetet fogékonyabbá teszik a daganatok kialakulására.
Ezek az ételek csökkenthetik a vastagbélrák kockázatát
Ezzel szemben a gyümölcsökben, zöldségekben, más rostokban és összetett szénhidrátokban – keményítőtartalmú zöldségek, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák – gazdag étrend nemcsak az anyagcsere-rendellenességekre hatásos, hanem a rák kialakulásának valószínűségét is csökkenti. Az orvosok javaslata szerint a kellő mennyiségű mikroelemet és antioxidánst kell a megelőzés érdekében – például magnéziumot, káliumot, vasat, B6-, B12-, A- és C-vitamint, karotinoidokat és flavonoidokat – fogyasztanunk.
A Nature Communications-ban közétett kutatásban pedig az olvasható, hogy napi egy pohár tej vagy joghurt elfogyasztása csökkentheti a vastag- és végbélrák kockázatát. A szakemberek 97 táplálkozási tényező és a vastag- és végbélrák kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták meg több mint félmillió nőnél az Egyesült Királyságban, és 12 251 esetet elemezték közelebbről 17 év alatt. Eszerint a tejtermékek, a teljes kiőrlésű gabonák és más magas élelmi rosttartalmú ételek csökkenthetik a betegség kialakulásának kockázatát. Pontos számot is közöltek, miszerint napi 300 mg kalcium elfogyasztása 17%-kal csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.
Tej helyett jöhet
Amennyiben nem szeretjük a tejet, akkor a következő ételekben, italokban is sok kalcium található:
- Natúr, alacsony zsírtartalmú joghurt
- Natúr, zsírszegény kefir
- Spenót
- Szardínia konzerv
- Lazac
- Kalcium-szulfáttal koagulált tofu (kínai tofunak is nevezik)
- 100%-os grapefruit vagy narancslé