
Amerikai orvosok megállapították, hogy a joghurt felvétele a reggeli ételek listájára segít megbízhatóan megvédeni a beleket a ráktól. A harvardi Brigham and Women’s Hospital egyik orvosa, Suji Ogino vezette tudóscsoport negyven évvel ezelőtti, több százezer ember bevonásával végzett vizsgálatok aprólékos elemzését végezte el, és arra a következtetésre jutott, hogy a joghurt valóban gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik – írta a hibiny.ru.
Az ismételt vizsgálatok csak megerősítették az orvosok következtetéseit. Megállapították, hogy a rendszeres reggeli joghurtfogyasztás – esetleg más reggelihez is – pozitív változásokat eredményez a bélrendszer mikrobiomjában. A bifidobaktériumoknak köszönhetően a joghurt könnyedén elbánik az esetleges gyulladásokkal, így megelőzve a vastagbélrák kialakulását.
A The SUN-nak nyilatkozva Ogino hangsúlyozta, hogy már a hetente legalább egyszer reggelire fogyasztott joghurt is sokszorosan csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát. A legjobb hatás érdekében hetente legalább kétszer érdemes joghurtot reggelire fogyasztani.
Érdekes módon nem is olyan régen a joghurtot a reggeli szinte legkárosabb elemének tartották a számos adalékanyag és mindenekelőtt a hatalmas mennyiségű cukor miatt. A tudósok nem tagadják, hogy az ilyen joghurtok még mindig nem biztonságosak, bár megvédik a beleket a rákos megbetegedésektől. A legjobb, ha ezt a terméket felesleges adalékanyagok nélkül keresi. Az orvosok azt javasolják, hogy hetente legalább kétszer reggelizzünk joghurttal a hatás fokozása érdekében.