
A Shanghai Key Laboratory of Functional Genomics and Plant Resources és más intézmények kínai tudósokból álló csoportja sikeresen alkalmazta a génszerkesztési technológiát, hogy olyan rizst hozzon létre, amely képes szintetizálni a Q10 koenzimet (CoQ10), az emberi egészség szempontjából fontos vegyületet. A tanulmány eredményeit a Cell című tudományos folyóiratban tették közzé – írta a gizmeteo.ru.
A CoQ10 kulcsszerepet játszik a mitokondriumok működésében, védi a szívet és erős antioxidánsként működik. Az ember 10 izoprén egységből álló oldallánccal szintetizálja a CoQ10-et, míg a legtöbb növény, köztük a rizs, rövidebb láncú CoQ9-et állít elő. A tudósok öt aminosavat módosítottak a rizs Coq1 enzimjében, így a növény a CoQ9 helyett CoQ10-et tudott előállítani.
A CoQ-lánc hosszáért felelős kulcsfontosságú helyek azonosításához a kutatók több mint 1000 növényfajt elemeztek gépi tanulási technikák segítségével. Ez lehetővé tette a rizs genetikai kódjának finomhangolását. Ennek eredményeként az új rizsfajta akár 5 µg CoQ10-et is szintetizálhat szemenként grammonként.
„Ez a megközelítés új lehetőségeket nyit az élelmiszerek CoQ10-zel való dúsítására, ami jelentős egészségügyi előnyökkel járhat” – mondták a tanulmány szerzői.
A CoQ10-et termelő rizs kifejlesztése nemcsak e fontos vegyület forrásait bővíti, hanem a génszerkesztésben rejlő lehetőségeket is demonstrálja a mezőgazdaságban. Ez is példa a nagy adatok és a mesterséges intelligencia sikeres alkalmazására a növénynemesítésben.
A tanulmány hangsúlyozza, hogy az ilyen technológiák költséghatékony és környezetbarát módon javíthatják az élelmiszerek minőségét.