Sokkoló eredmények egy termékteszten

A pizzásdobozokból elképesztő mennyiségű veszélyes vegyület (BPA és BPS) jut át a pizzákba – hívta fel Facebook-követői figyelmét a Rizikometer. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat a német ÖkoTest cikkére alapozta állítását.

Elkeserítő eredmények

A termékteszteket végző német szakértők ezúttal az újrahasznosított papírból készült pizzásdobozokat vették górcső alá, és elkeserítő eredményeket kaptak. Az még hagyján, hogy minden vizsgált dobozban igazolták az egészségkárosító biszfenol A (BPA) és a biszfenol S (BPS) jelenlétét, ám ezek a vegyületek bizony a pizzákba is beleivódtak.

Ha egy felnőtt a tesztben szereplő legszennyezettebb pizzásdobozból fogyaszt el egy egész pizzát, a BPA bevitele mintegy 45 ezer százalékkal (!) haladja meg az EFSA által még biztonságosnak ítélt napi beviteli értéket – írták.

Mi a baj a BPA-val és a BPS-sel?

Már több kutatás is bebizonyította, hogy a BPA összefüggésbe hozható az elhízás, egyes hormonális zavarok, reprodukciós problémák és daganatos megbetegedések kialakulásával is. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) pedig kimondta, hogy ez az anyag már egészen kis mennyiségben is károsíthatja az immunrendszert.

A BPS-ről ugyan még kevesebbet tudunk, a reprodukcióra azonban ezt is káros hatást gyakorol. Az EU vegyi anyagokra vonatkozó rendelete mindkét vegyületet a „különös aggodalomra okot adó anyagok” közé sorolja.

Hogyan kerülhet ez a veszélyes vegyület a pizzásdobozba?

A kérdés nagyon is jogos, ugyanis az Európai Bizottság 2024 decemberében betiltotta a BPA felhasználását az élelmiszerrel érintkező anyagokban. A kartondobozok előállításához azonban nem szándékosan használják ezt az adalékanyagot, hanem az újrahasznosítandó papírhulladék közé helytelenül bedobott papírfélék – például blokkok – feldolgozása révén kerülnek be a biszfenolok a pizzásdobozokba is.

Elolvasom a cikket