
„A maximális hatást akkor érjük el, ha naponta kávét iszunk anélkül, hogy cukrot vagy akár édesítőszert adnánk hozzá. De a tej és a tejszín az italban nem volt hatással az eredményre – mondja az endokrinológus.
Azoknál, akik naponta egy csésze feketekávét ittak, tíz százalékkal kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Azoknál, akik cukrot adtak hozzá (legalább egy teáskanálnyit), a védőhatás a felére, öt százalékra csökkent. A mesterséges édesítőszerrel ízesített kávé körülbelül hét százalékkal csökkentette a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A tanulmány hatalmas: három tudományos közlemény, 34 év követési idő és közel 290 ezer résztvevő. Közülük több mint 13 ezernél végül cukorbetegséget diagnosztizáltak. A kávé egy szép módja lehet a betegség megelőzésének, ha rendszeresen, mértékkel és néhány egyéb szabály betartásával fogyasztjuk. A koffein csökkenti a cukorbetegséggel összefüggő gyulladást a szervezetben, és még abban is segít, hogy kevesebb súlyfelesleget szedjünk fel – írja az orvos.