
A csokoládé fő összetevője a kakaómag, amely flavanolokat tartalmaz, egyfajta polifenolt, amely csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.
A csokoládé szívegészségre gyakorolt hatásával foglalkozó számos tanulmány a legalább 70 százalék kakaót tartalmazó étcsokoládéra összpontosít, amely több flavanolt tartalmaz, mint a tej- és fehércsokoládé.
A kutatók azt találták, hogy a kiegészítőket szedő csoportban 27 százalékkal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata.
Egy másik, 2024 januárjában készült tanulmány megállapította, hogy az étcsokoládé csökkentheti a magas vérnyomás és a vénás thromboembolia kockázatát, amely állapot akkor fordul elő, amikor vérrögök képződnek a vénákban.
Michelle Rutenschtein táplálkozási szakértő szerint a hagyományos csokoládé kevésbé valószínű, hogy egészséges a szív számára.
A fehér csokoládé nem tartalmaz kakaóbabot. Az étcsokoládé- és tejcsokoládé-termékekbe kerülő babok jellemzően olyan folyamatokon mennek keresztül, amelyek jelentősen csökkenthetik flavanoltartalmukat. Egy tanulmány például azt találta, hogy a termelés közbeni fermentáció vagy pörkölés több mint 10-szeresére csökkentheti a kakaóban lévő flavanolok teljes mennyiségét.
Ennek eredményeként a csokoládék általában nem tartalmazzák ugyanazokat a szív-egészségügyi előnyöket, mint a nyers kakaó.
Ezenkívül a csokoládé cukrot, zsírt és kalóriát tartalmaz, amelyek túlzott fogyasztás esetén negatívan befolyásolhatják a szívet.