
Akinek magas a koleszterinszintje, érdemes megfontolnia, hogy átalakítsa napi étrendjét. A magas koleszterinszint, szaknyelven hiperkoleszterinémia, a véráramban lévő koleszterin megemelkedett szintjét jelenti.
A koleszterin létfontosságú az olyan testi funkciók fenntartásához, mint a sejtképződés, a hormonszintézis és a D-vitamin előállítása. A túl magas koleszterinszint azonban fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a szívbetegségek, a szívroham és a stroke valószínűségét.
A kutatások szerint egy zsíros gyümölcs megoldást kínálhat erre a problémára, anélkül, hogy a derékbőséget növelné. A Journal of the American Heart Association című folyóiratban 2022-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy hat hónapon át naponta egy avokádó elfogyasztása jelentősen csökkentette a magas koleszterinszintet.
A résztvevőknek ez a bravúr úgy sikerült, hogy közben elkerülték a további zsírfelhalmozódást az olyan kritikus területeken, mint a máj vagy a has. A tanulmányt a Penn State University professzora, Penny Kris-Etherton vezette.
Kris-Etherton professzor elmondta a véleményét: „Bár az avokádó nem befolyásolta a hasi zsírt vagy a súlygyarapodást, a tanulmány mégis bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az avokádó jótékonyan kiegészítheti a kiegyensúlyozott étrendet” – számol be a Bristol Live.
Kifejtette bővebben: „A napi egy avokádó beiktatása ebben a tanulmányban nem okozott súlygyarapodást, és az LDL-koleszterinszint enyhe csökkenését is okozta, amely mind fontos megállapítás a jobb egészség érdekében.”
A szóban forgó kutatásban – az avokádó egészségügyi előnyeit illetően az eddigi legrészletesebben – 923 résztvevő vett részt egy hat hónapos vizsgálat során. A résztvevők felét arra kérték, hogy naponta egyenek avokádót, míg a másik felük nem fogyasztott.
Az avokádófogyasztó csoportban alacsonyabb volt az LDL-koleszterinszint. Ezek az eredmények vitákhoz vezettek a szakértők között.
A NutritionFacts.org felvetette, hogy az alacsonyabb „rossz” koleszterinszint inkább az állati zsírok csökkentett bevitelének, mint magának az avokádónak köszönhető, mivel az avokádó vélhetően nem tartalmaz elég LDL-koleszterint ahhoz, hogy jelentős változást okozzon.
A különböző nézetek ellenére az avokádó tápértéke vitathatatlan; folsavban, magnéziumban és foszforban gazdag – ezek számos testfunkcióhoz és az általános egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlenek. A szakértők azt javasolják, hogy az avokádót a teljes előnyök kihasználása érdekében egy kiegyensúlyozott étrendbe kell beilleszteni, amelyet más, egészséges életmódbeli gyakorlatok egészítenek ki.
A koleszterinszint csökkentése érdekében a szakember azt tanácsolja, hogy bizonyos élelmiszerekből fogyasszunk többet, és végezzünk rendszeres, legalább heti 150 percnyi testmozgást, hagyjuk abba a dohányzást, és korlátozzuk az alkoholfogyasztást heti 14 egység alá. Emellett előnyös, ha bizonyos más élelmiszerekből kevesebbet fogyasztunk.