Egy gyümölcs, amely csodákat tesz a koleszterinnel

Akinek magas a koleszterinszintje, érdemes megfontolnia, hogy átalakítsa napi étrendjét. A magas koleszterinszint, szaknyelven hiperkoleszterinémia, a véráramban lévő koleszterin megemelkedett szintjét jelenti.

A koleszterin létfontosságú az olyan testi funkciók fenntartásához, mint a sejtképződés, a hormonszintézis és a D-vitamin előállítása. A túl magas koleszterinszint azonban fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a szívbetegségek, a szívroham és a stroke valószínűségét.

A kutatások szerint egy zsíros gyümölcs megoldást kínálhat erre a problémára, anélkül, hogy a derékbőséget növelné. A Journal of the American Heart Association című folyóiratban 2022-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy hat hónapon át naponta egy avokádó elfogyasztása jelentősen csökkentette a magas koleszterinszintet.

A résztvevőknek ez a bravúr úgy sikerült, hogy közben elkerülték a további zsírfelhalmozódást az olyan kritikus területeken, mint a máj vagy a has. A tanulmányt a Penn State University professzora, Penny Kris-Etherton vezette.

Kris-Etherton professzor elmondta a véleményét: „Bár az avokádó nem befolyásolta a hasi zsírt vagy a súlygyarapodást, a tanulmány mégis bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az avokádó jótékonyan kiegészítheti a kiegyensúlyozott étrendet” – számol be a Bristol Live.

Kifejtette bővebben: „A napi egy avokádó beiktatása ebben a tanulmányban nem okozott súlygyarapodást, és az LDL-koleszterinszint enyhe csökkenését is okozta, amely mind fontos megállapítás a jobb egészség érdekében.”

A szóban forgó kutatásban – az avokádó egészségügyi előnyeit illetően az eddigi legrészletesebben – 923 résztvevő vett részt egy hat hónapos vizsgálat során. A résztvevők felét arra kérték, hogy naponta egyenek avokádót, míg a másik felük nem fogyasztott.

Az avokádófogyasztó csoportban alacsonyabb volt az LDL-koleszterinszint. Ezek az eredmények vitákhoz vezettek a szakértők között.

A NutritionFacts.org felvetette, hogy az alacsonyabb „rossz” koleszterinszint inkább az állati zsírok csökkentett bevitelének, mint magának az avokádónak köszönhető, mivel az avokádó vélhetően nem tartalmaz elég LDL-koleszterint ahhoz, hogy jelentős változást okozzon.

A különböző nézetek ellenére az avokádó tápértéke vitathatatlan; folsavban, magnéziumban és foszforban gazdag – ezek számos testfunkcióhoz és az általános egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlenek. A szakértők azt javasolják, hogy az avokádót a teljes előnyök kihasználása érdekében egy kiegyensúlyozott étrendbe kell beilleszteni, amelyet más, egészséges életmódbeli gyakorlatok egészítenek ki.

A koleszterinszint csökkentése érdekében a szakember azt tanácsolja, hogy bizonyos élelmiszerekből fogyasszunk többet, és végezzünk rendszeres, legalább heti 150 percnyi testmozgást, hagyjuk abba a dohányzást, és korlátozzuk az alkoholfogyasztást heti 14 egység alá. Emellett előnyös, ha bizonyos más élelmiszerekből kevesebbet fogyasztunk.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.