
Ha zsíros a mája, akkor túl sok alkoholt fogyaszt. Néhány évvel ezelőttig ez az állítás általában igaz volt. Mára ez megváltozott. A lakosság körülbelül tíz százaléka szenved alkoholos zsírmájbetegségben, orvosi nevén AFLD-ben (Alcoholic Fatty Liver Disease) – írja a Focus.de.
Ma már azonban sokkal több embernek van a zsírmájbetegség egy másik, ugyancsak kockázatos formája, a nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD). Ez minden harmadik felnőttet, sőt minden harmadik túlsúlyos gyermeket is érint Németországban. Ha a májsejtek több mint öt százaléka zsíros, az orvos zsírmájbetegségről beszél, ha több mint ötven százalék, akkor zsírmájról van szó.
A zsírmáj növeli a súlyos betegségek kockázatát
A nem alkoholos zsírmájból májgyulladás alakulhat ki, amely májzsugorodáshoz vezethet, akárcsak az alkohol okozta zsírmáj esetében. A gyulladás hatására a máj megmerevedik, fibrózis alakul ki, és a máj fokozatosan elveszíti működőképességét. Megnő a májzsugor és a májrák kockázata.
Emellett egyre több más, a zsírmájat kísérő, másodlagos betegséget is azonosítanak, például 2-es típusú cukorbetegséget, érelmeszesedést, magas vérnyomást, pajzsmirigyműködési zavarokat, stroke-ot, szívrohamot, sőt demenciát is – figyelmeztet egy tanulmány.
A tanulmány szerint zsírmáj esetén csaknem negyven százalékkal nő a demenciás betegség, például az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata.
A zsírmáj okai nyilvánvalóak
Ez mind elég ok arra, hogy a zsírmájat a lehetőleg megelőzzük, vagy a meglévőt gyógyítsuk. És a jó hír az, hogy ez teljesen lehetséges. Mert a zsírmáj gyógyítható. Nincs rá gyógyszeres kezelés, pedig már folynak ilyen irányú kutatások. De ha az okokat sikerül megszüntetni, akkor a máj néhány hét után teljesen regenerálódhat. Ennek oka, hogy erősebb öngyógyító erővel rendelkezik, mint talán bármely más szerv a szervezetben – ha lehetőséget kap rá.
Ez azt jelenti:
- megfelelő táplálkozás, amely nem terheli a májat, hanem legjobb esetben még meg is könnyíti azt;
- kalóriák csökkentése;
- tartson hosszabb étkezési szüneteket.
Fókuszáljon a táplálkozásra – mi károsítja a májat?
Vannak bizonyos ételek, amelyek valósággal hizlalják a májunkat, túlterhelik a szervet, és beindítják a zsírraktározást.
Mindenekelőtt a túl sok szénhidrát és a cukor különböző formái.
Szénhidrátok, pl. kenyér, péksütemények, tészták révén. Minden szénhidrát glükózzá bomlik a bélben, gyorsan felszívódik a vérbe, és az inzulin szállítja ezt az üzemanyagot a sejtekbe. Ha a szükségleteik kielégítettek, de a kínálat folytatódik, a máj a glükózt zsírrá alakítja és elraktározza. Kivétel: az összetett szénhidrátok, például a rostban gazdag, teljes kiőrlésű termékek, gyümölcsök és zöldségek esetében ez a folyamat tovább tart, és a zsírlerakódás kockázata is kisebb – ha nem eszünk belőlük túl sokat. A napi mennyiség nem haladhatja meg a következő értékeket:
- 240 gramm nők esetében
- 300 gramm férfiak esetében
Példa: egy fehér lisztből készült zsemle jó 50 grammot tartalmaz, a teljes kiőrlésű változat jó 40-et.
A cukor ugyanilyen végzetes hatással van a májra, ha túl nagy a mennyiség. Napi 25 grammnál nem ajánlott több, de gyakran ennek négyszeresét fogyasztjuk. És nem mindegy, hogy normál háztartási cukor, azaz többszörös cukor vagy glükózszirup, amelyet gyakran olcsó édesítőszerként adnak hozzá ételekhez. Még azok is beleeshetnek a cukorcsapdába, akik kerülik az édességeket: a cukor különböző formái ugyanis gyakran olyan nevek alatt rejtőznek az összetevők listáján, mint szacharóz, maltóz és mások.
Ökölszabályként elmondható, hogy ha egy összetevő -ózra végződik, jobb, ha elkerüljük a terméket.
A fruktóz problémája
A cukrok közé tartozik a fruktóz, azaz a gyümölcscukor is. A fruktózt, amelyet gyakran „diabetikus cukornak” is neveznek, régebben különösen egészségesnek tartották. Ennek oka, hogy a bélrendszer nem dolgozza fel, és nem kell inzulint kibocsátania. Azt azonban figyelmen kívül hagyták, hogy az állítólagosan kedvező, közvetlen anyagcsere a májban valójában különösen gyorsan elhízáshoz és zsírmájhoz vezet – figyelmeztet Jörn Klasen belgyógyász és táplálkozás-orvostan szakorvos Viszlát zsírmáj című útmutatójában.
Ha a májat sok fruktóz terheli, a fruktózt azonnal zsírrá alakítja, és közvetlenül raktározza. Különösen végzetes: a fruktóz a jóllakottsági hormonunkat, a leptint is lelassítja. Ez azt jelenti, hogy többet eszünk, mint amennyire valójában szükségünk van. Az üdítőitalok és a készételek gyakran tartalmaznak fruktózt. A túl sok édes gyümölcs fogyasztása a májat is megterhelheti. Ez a kockázat azonban kisebb, mert egyrészt a gyümölcsök rostot is tartalmaznak, amely lassítja a zsír átalakulását, másrészt aligha eszik valaki rendszeresen és mindennap egy kiló cseresznyét vagy epret.
Ez a nyolc élelmiszer károsítja a májat
A zsírmájat nem is a túl sok alkohol, hanem elsősorban a rossz ételek és a túl sok táplálék okozza, akkor is érdemes szigorúan korlátozni, vagy még jobb, ha kerüljük az alkoholt. Ennek oka, hogy lebontása további terhelést jelent a májnak, ráadásul rengeteg kalóriát is szolgáltat, és támogatja a zsírlerakódások felhalmozódását.
Ha masszívan csökkenteni szeretné a zsírmáj kialakulásának kockázatát – és különösen, ha már most is zsírmája van –, akkor ezért bizonyos élelmiszereket fogyasszon észszerű mennyiségben:
- Cukor és édességek, például sütemények, kekszek, csokoládé
- Fehér lisztből készült termékek (egyszerű szénhidrátok)
- Cukrot tartalmazó üdítőitalok (kulcsszó -óz végződés)
- Gyümölcslevek
- Édes gyümölcsök, mint a szőlő és az ananász
- Hús és kolbász
- Készételek és gyorsételek, mert rejtett cukorcsapdák vannak bennük
- Alkohol
Ez a hat élelmiszer segít a májnak
A májat célzottan támogathatjuk más élelmiszerekkel is. Ezek bizonyos természetes anyagokat tartalmaznak, amelyek enyhítik és regenerálják a szervet. Ilyenek többek között a zöldségek, a bogyós gyümölcsök, a teljes kiőrlésű termékek és egyes fűszerek:
- A káposztafélék, mint például a brokkoli, olyan másodlagos növényi anyagokat tartalmaznak, mint a mustárolaj-glikozidok. Ezek aktiválják a májat és az epehólyagot, és támogatják a méregtelenítést.
- A teljes kiőrlésű kenyér és a teljes kiőrlésű tésztafélék összetett szénhidrátjaik miatt. Egészséges rosttartalmukkal késleltetik a szénhidrátok anyagcseréjét, és biztosítják, hogy a vércukorszint nem ugrik meg röviddel étkezés után, amely viszont éhséghez és étvágynövekedéshez vezet.
- A kesernyés ízű zöldségek és gyümölcsök, mint például a radicchio, az articsóka, a cikória, a grapefruit stb. serkentik a zsír lebontását a májban.
- Az áfonya a sötétkék színéért felelős másodlagos növényi anyagával, az antociánnal támogatja és védi a májat. Laboratóriumi vizsgálatok még azt is kimutatták, hogy polifenoljaik lassíthatják a májrákos sejteket.
- A növényi olajok, diófélék és magvak különösen egészséges zsírokat, a növényekből származó, többszörösen telítetlen omega–3 zsírsavakat szolgáltatnak. Ezek a zsírsavak nemcsak segítenek megszabadítani a zsíros májat a zsíros ballasztjától, hanem megvédik az új zsír felhalmozódásától is. Ráadásul ezek az élelmiszerek általában sok E-vitamint tartalmaznak. Ez a létfontosságú anyag optimalizálja az omega–3 zsírsavak májra gyakorolt, pozitív hatásait, támogatja a zsírbontást, és segít a gyulladások leküzdésében. Egyes diófélék, például a brazil dió, sok cinket is tartalmaznak, amely szintén támogatja a májat.
- Az olyan fűszerek, mint a kurkuma és a gyömbér ajánlott. A kurkuma a kurkumin nevű növényi anyagával megvédi a májat bizonyos méreganyagoktól, sőt állítólag csökkenti a zsírmájgyulladás és az azt követő májzsugor kockázatát. A gyömbér szintén tehermentesíti a májat.