
Hazájukban, Japánban nemcsak főzik, hanem különféle desszertekhez és kozmetikumokhoz (maszkok, krémek, bőrradírok) is adják.
Azok, akik követik a trendeket, nagyra értékelik a matchát a magas antioxidáns-, pontosabban a katekin-tartalma miatt. Szükségesek a sejtek egészségének megőrzéséhez, a stabil agyműködéshez és a memória javításához. Az antioxidáns hatás a megjelenés látható fiatalításában is megnyilvánul.
Ugyanezen katekineknek köszönhetően a matcha segít a májnak a méreganyagok elleni küzdelemben, megtisztítja a vért és felgyorsítja az anyagcsere melléktermékeinek lebomlását.
A teának ez a tulajdonsága különösen fontos azok számára, akik kénytelenek részt venni a gyógyszeres kezelésekben. A klorofill ugyanezt a funkciót látja el, így a matcha ragyogó árnyalatot ad.
De egyetlen előny sem feltétlen – figyelmeztetnek a Roskachestvo szakértői. Ebben az esetben ügyeljen az arányokra: 1 teáskanál a napi koffein adag körülbelül egynegyedét tartalmazza. Ha túl sokat iszik egészsége érdekében, akkor az álmatlanság, a tachycardia, a magas vérnyomás és az instabil idegek állandó kísérői lesznek.
Ráadásul a túl sűrűn főzött tea megüti a gyomornyálkahártyát, így még egészséges emberek sem ihatják éhgyomorra. A matcha ellenjavallt gyomorhurut, gyomorfekély és reflux esetén.
A véralvadásgátlókat (heparint, warfarint stb.) szedőknek is rendkívül óvatosnak kell lenniük. A por sok K-vitamint tartalmaz, ami nem kompatibilis a gyógyszerekkel, ezért előzetes egyeztetés nélkül nem célszerű az egészségét kockáztatni.
Mivel a matcha egy speciális teafajta, ezért a szokásostól eltérően kell főzni is.
Először is elfogadhatatlan forrásban lévő vizet önteni bele, hogy ne kapjon keserű folyadékot. Másodszor, fontos az arányok és a technika betartása: adjunk 1 teáskanál port 150 ml vízhez, és keverjük habverővel, amíg hab nem keletkezik. Csak ilyen körülmények között lesz maximális haszna.
Elfogadható, hogy a teához egy kis mézet (az ízért) és tejet (a tejeskávéállagért) adnak, de Japánban természetes formában isszák.