
A feldolgozott lisztférgek élelmiszerként való forgalmazását egy ideje már engedélyezték az Európai Unióban. Most olyan állítások keringenek a közösségi hálózatokon, hogy „elrejtve” szabad őket árusítani. Egy kapcsolódó cikk szerint az ilyen összetevők „nincsenek egyértelműen felcímkézve, vagy a fogyasztók tudta nélkül jelennek meg a feldolgozott élelmiszerekben”. Az EU azonban megköveteli az egyértelmű címkézést – számol be a Focus.de.
Az az állítás, hogy a lisztkukacpor elrejthető a kenyérben vagy a tésztában, hamis. Az EU-ban az élelmiszerek címkézési kötelezettséggel rendelkeznek, különös tekintettel az összetevőkre és a lehetséges allergénekre. Ez vonatkozik a lisztkukacpor más élelmiszerekben történő felhasználására is.
A sárga lisztkukacok élelmiszerként való forgalmazását 2021-ben és 2022-ben engedélyezték, miután az uniós tagállamok kormányai hozzájárultak. Ez akkor a sárga lisztféreg (Tenebrio molitor) szárított, fagyasztott és porított lárváira vonatkozott.
2025 februárjától új élelmiszertípusként engedélyezték az UV-kezelt lisztkukacpor forgalmazását is. Az UV-kezelés növeli a por D-vitamin-tartalmát – magyarázza a fogyasztóvédelmi tanácsadó központ. A por például tésztákhoz vagy pékárukhoz adható. Ezt azonban címkézni kell.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) tudományos értékelést nyújtott be, amely szerint a feldolgozott sárga lisztkukac fogyasztásra alkalmas. Allergiás reakciók azonban lehetségesek, különösen a rákfélékre vagy atkákra való, meglévő allergia esetén.
Minden összetevőt fel kell tüntetni
Az Európai Unióban szigorú élelmiszer-címkézési előírások érvényesek. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerekben és italokban található összetevőket és adalékanyagokat világosan és érthetően fel kell tüntetni. Az allergénekre vonatkozó információkat is fel kell tüntetni.
„Az új élelmiszereket – például a rovarokat – a rendeleteknek megfelelően kell címkézni, függetlenül attól, hogy előre csomagoltak-e vagy sem” – mondta az EU-bizottság szóvivője a Német Sajtóügynökség kérdésére. „Az EU-ban az emberek megválaszthatják, hogy mit esznek, és senki sem kényszeríti őket arra, hogy férgeket vagy rovarokat egyenek.” Az EU élelmiszer-biztonsági szabályozása a legszigorúbbak közé tartozik a világon.
Mielőtt egy új típusú élelmiszer forgalomba kerülhet, több lépcsőn kell keresztülmennie. A vállalatok engedélyért folyamodnak az EU-s bizottsághoz. Ezt követően az élelmiszer-hatóság, az EFSA megvizsgálja az élelmiszer biztonságosságát és tolerálhatóságát. Ha az uniós kormányok is jóváhagyják, a termék az európai belső piacon is forgalomba kerülhet. Az EFSA jelenleg körülbelül egy maroknyi további kérelmet vizsgál a rovarok élelmiszerként való engedélyezésére.