
Antioxidáns pajzs a sejteknek
A kamilla erős antioxidánsokat tartalmaz – apigenint, kvercetint és flavonoidokat. Ezek a természetes védőanyagok semlegesítik a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket, és különféle betegségek kialakulásához vezethetnek. Ezenkívül elnyomják az NF-κB molekulákat, a gyulladás fő kiváltóit, segítve a sejtek egészségének és védettségének megőrzését.
Máj helyreállítása és méregtelenítése
A kamilla serkenti a citokróm P450 működését, amely egy kulcsfontosságú májenzim, amely a szervezet méreganyagoktól való megtisztításáért felelős. A kamillában található illóolajok erősítik a máj sejtmembránjait, így ellenállóbbá teszik a stresszel, a megterheléssel és az öregedési folyamatokkal szemben.
Gyomorvédelem
A kamilla természetes gátja a gyomornyálkahártya irritáló anyagainak. Serkenti a mucin kiválasztását, védőréteget hozva létre a nyálkahártyán, és felveszi a harcot a Helicobacter pylorival, a fekélyeket okozó mikrobával.
Természetes nyugtató
A kamillában található apigenin a GABA-receptorok enyhe aktivátoraként működik, amelyek a nyugalomért és a jó alvásért felelősek. Bár hatása gyengébb, mint a szintetikus nyugtatóké, nem okoz függőséget, mellékhatásokat.
Lehetséges védelem a rák ellen
Az apigenin a rákos sejtek apoptózisát (programozott halálát) idézi elő, és megakadályozza azok táplálkozását azáltal, hogy gátolja az angiogenezist – a daganatok számára új erek kialakulását. Ez a kamillatea potenciális rákellenes hatására utal.
Hogyan készítsünk kamillateát?
Tegyen egy-két teáskanál szárított kamillavirágot 200 ml forró (80–90 fokos) vízbe. Ne használjon forrásban lévő vizet, nehogy elpusztítsa az illóolajokat, és hagyja öt percig főni, majd szűrje le!