Biztonságos-e a tejtermékek és a csirkehús fogyasztás madárinfluenza idején

A covidjárvány után senki nem csodálkozhat rajta, hogy az emberek egy nagy része óvatosabbá vált, már ami a fertőző betegségeket illeti. Nemrég azonban a folyamatosan emelkedő madárinfluenzás esetek miatt nagyon is racionális félelmek fogalmazódtak meg.

Az első és legfontosabb tisztázandó kérdés az az, hogy jelen formájában a madárinfluenza nem képes ember és ember között terjedni, pusztán állatról terjedhet emberre, azonban ennek az esélye is elenyésző. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem árt vigyázni.

Sokakaban megfogalmazódott a kérdés, hogy a fertőzött csirkék és azok tojásainak fogyasztása, valamint a fertőzött tehenek tejének a fogyasztása képes lehet-e a vírus átadására. A rövid válasz az, hogy igen valószínűtlen.

Habár a vizsgálatok kimutatták bizonyos termékekeben a vírus elhalt nyomait, azonban aktív patogént még nem találtak. Azonban még amennyiben találnának is, a vírus típusa miatt igen csekély az esélye annak, hogy a bélrendszeren belülről képes lenne a fertőzésre.

Az egyetlen kivétel a pasztőrizálatlan tej, amely a hőkezelés hiánya miatt értelemszerűen több természetes baktériumot tartalmaz.

Nem érdemes tehát megvonni magunktól semmit, valamint észben tartani, hogy a szakemberek aktívan figyelik a helyzetet, és azonnal jeleznek, amennyiben egészségügyi kockázatot látnak.

Elolvasom a cikket