
Susan Block táplálkozási szakértő 10 olyan terméket nevezett meg, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladás szintjét a szervezetben.
A krónikus gyulladást csökkentő élelmiszerek kiválasztása változatosság kérdése. Az élelmiszerekben található bizonyos összetevők együttesen csökkentik a gyulladást. Éppen ezért nem egyetlen konkrét élelmiszer teszi gyulladáscsökkentővé az étrendjét. Hanem annak az összessége, amit minden nap megeszik.
A szakértő a következő ételek beillesztését javasolja az étrendbe:
Italok: víz, gyógynövényes és zöld tea, valamint kávé;
citrusfélék;
keresztesvirágú zöldségek;
gazdag kék vagy lila színű élelmiszerek: áfonya, szeder, szilva és szőlő;
mély narancssárga, sárga, vörös és sötétzöld színű élelmiszerek: sütőtök, paprika, paradicsom, sárgarépa, káposzta, spenót, mángold, rukkola;
hagyma;
növényi fehérjék: bab, lencse, lencsefőzelék és szója;
fűszerek és gyógynövények, beleértve a gyömbért, fokhagymát, kurkumát, kardamomot, fekete borsot, fahéjat és rozmaringot;
teljes kiőrlésű gabonafélék: búza, zab, rozs, hajdina, köles, quinoa és barna rizs.
Mindeközben a sült ételeket (chips, fánk, fánk, chips), a feldolgozott húsokat, a finomított szénhidrátokat (fehér kenyér, rizs, péksütemények), a margarint, a cukros üdítőket és a gyümölcsitalokat ki kell iktatni a bevásárlólistáról.