
Szerencsére léteznek természetes megoldások, amelyek segíthetnek megelőzni és leküzdeni ezt a, valóban kellemetlen állapotot – számol be a Mindmegette.
A friss lehelet megőrzésének egyik leghatékonyabb és legegészségesebb módja az antibakteriális, emésztést elősegítő és frissítő hatású gyógyteák fogyasztása. Ezek az italok nemcsak a szájhigiéniát javítják, hanem az emésztőrendszerre is jótékonyan hatnak, így a rossz leheletet forrásánál fejtik ki jótékony hatásukat.
Öt gyógytea, amely természetes módon segíthet a szájszag megszüntetésében.
1. Zöld tea
A zöld tea nemcsak egészséges, hanem természetes megoldás is lehet a kellemetlen szájszag ellen. A zöld teában található polifenolok, különösen a katechinek elpusztítják a rossz leheletet okozó baktériumokat a szájban. A szájszagot gyakran a szájban lévő baktériumok által termelt, kéntartalmú anyagok (pl. hidrogén-szulfid) okozzák. A zöld tea képes csökkenteni ezek koncentrációját, így frissebb lesz a lehelet. Ráadásul zöld tea hidratálja a szájat, és elősegíti a nyáltermelést, amely természetes módon segít eltávolítani az ételmaradékokat és a baktériumokat, a benne található természetes illóanyagok pedig kellemes, friss érzést hagynak a szájban.
Hogyan használja?
Ihat naponta két-három csésze zöld teát, vagy használhatja szájvízként is: hagyja kihűlni a zöld teát, majd öblögessen vele a szájszag megelőzésére.
2. Kamilla
A kamilla gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, így segít csökkenteni a szájban lévő baktériumok számát, amelyek a rossz lehelet egyik fő okozói. Ha a szájszagot ínygyulladás vagy egyéb szájüregi gyulladás okozza, a kamillatea enyhítheti a gyulladást, ezzel közvetve megszüntetve a kellemetlen leheletet.A rossz szájszag gyakran emésztési problémák, például reflux vagy lassú emésztés következményei. A kamillatea nyugtatja a gyomrot, elősegíti az emésztést, és csökkenti a refluxot, így csökkentheti az emiatt kialakuló szájszagot is.A szájszárazság is okozhat kellemetlen leheletet, mert ilyenkor kevesebb nyál termelődik, amely természetes módon tisztítja a szájat. A kamillatea fogyasztása hidratálja a szájüreget, és serkenti a nyáltermelést, amely segít a rossz lehelet ellen.
Hogyan használja?
Napi egy-két csésze kamillatea segíthet, de a kihűlt teával naponta többször is öblögethet a friss leheletért.
3. Borsmenta
A borsmenta valószínűleg a legismertebb gyógynövény a lehelet frissítésére, mivel magas illóolaj-tartalma azonnali frissességérzetet biztosít. Emellett antibakteriális tulajdonságai segítenek megszüntetni a szájban lévő, rossz szagért felelős mikroorganizmusokat. Ha étkezés után mentafőzetet iszunk, nemcsak kellemes leheletet hagy, hanem segít az emésztés javításában is, megelőzve a puffadást és a gázképződést.
Hogyan használja?
Készítsen egy csésze borsmentateát, és fogyasszon belőle napi egy-két alkalommal. Használhatja öblögetésre is: hagyja kihűlni, és öblítse át vele a száját.
4. Gyömbér
A gyömbér elpusztíthatja a kellemetlen leheletet okozó baktériumokat a szájban. Egy gingerol nevű vegyületet tartalmaz, amely semlegesíti a szájban lévő kénvegyületeket, a szájszag fő okozóját. Serkenti a nyáltermelést, így akkor is jó választás, ha a szájszárazság okozza a rossz leheletet. Gyakori, hogy szájszag emésztési problémákból ered, a gyömbér pedig köztudottan javítja az emésztést, segíti, támogatja az emésztőrendszer egészségét.
Hogyan használja?
Egy kis darab friss gyömbért reszeljen le, forrázza le egy csésze forró vízzel, majd hagyja állni öt–tíz percig. Ihatja langyosan, vagy ha kihűlt, használhatja szájöblítésre is.
5. Petrezselyem
A petrezselyem klorofillban gazdag gyógynövény. A klorofill természetes vegyület, amely szagtalanító és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Bár általában frissen fogyasztják, a petrezselyem főzete nagyon hatékony lehet a rossz lehelet leküzdésében különösen akkor, ha az erős szagú ételek, például fokhagyma vagy hagyma fogyasztása miatt alakul ki. Ezenkívül tisztító hatása segíti a méreganyagok kiürítését a szervezetből, és javítja az emésztést, mérsékelve így az emésztési panaszok miatt kialakuló rossz szájszagot.
Hogyan használja?
Forraljon fel két deciliter vizet, dobjon bele egy csokor apróra vágott petrezselymet. Főzze öt–tíz percig, majd hagyja hűlni. Szűrje le, és langyosan öblögessen vele, vagy kortyolgasson belőle napközben.