
Ahogy a nők öregszenek, egyre nehezebbé válik a bőrük tónusának megőrzése.
A korral a bőrre negatívan hat a glikációnak nevezett folyamat. Ez akkor következik be, amikor a szervezetben lévő felesleges cukor reakcióba lép a bőr szilárdságáért és rugalmasságáért felelős fehérjékkel (konkrétan a kollagénnel és az elasztánnal). Ez fejlett glikációs végtermékek vagy AGE-k képződését okozza, amelyek a bőr öregedését eredményezi, megfosztva azt a nedvességtől.
A glikációs végtermékek nemcsak az elasztin- és kollagénrostok fokozott merevségét okozzák, hanem gyulladást és oxidatív stresszt is stimulálhatnak, amelyek szintén hozzájárulnak a bőr öregedéséhez.
Tekintettel arra, hogy a cukrot lehetetlen teljesen kiiktatni az étrendből, jelentősen csökkentheti a cukorbevitelt. Válasszon egészséges ételeket, például gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, fehérjéket, zöldségeket, egészséges zsírokat a magas cukortartalmú feldolgozott élelmiszerek helyett.
Számos tanulmány kimutatta, hogy az antioxidánsok, különösen a C- és E-vitamin, segítenek megóvni a bőrét a glikáció okozta károsodástól. Megvédik a kollagént és az elasztánt az oxidációtól. Ezért érdemes a rozmaringot is beiktatnia az étrendjébe.
A rozmaring egy úgynevezett deglikálószer. Ezért különböző ételekhez, például húsokhoz vagy halakhoz kell hozzáadni. És rozmaringos teát is ihat.
A tudósok megjegyzik, hogy nemcsak a rozmaring, hanem más fűszernövények, például a borsmenta, a zsálya, a kakukkfű, a majoránna (oregánó) is tartalmaznak kis mennyiségben rozmaringsavat.
A rozmaring emellett elősegíti a máj egészségét, mivel tele van polifenolokkal, amelyek segítenek a májnak gyorsabban és hatékonyabban helyreállítani önmagát.
Sőt, az orvosok állítása szerint a rozmaring nemcsak ételek fűszereként használható, hanem az ivóvízhez is adható. Ha a folyadékot rozmaringgal és almával keveri, egy ilyen ital segít megőrizni a bőr rugalmasságát, de kellemes íze is lesz.