Sajtok, amelyek javítják az agyműködést

Egy szakértő szerint a fehérje az emberi test minden sejtjében megtalálható, így számos biológiai folyamat alapja és az általános egészség szempontjából nélkülözhetetlen tápanyag – írja az Rbc.ua.

A sajt sokféle formában remek módja lehet a fehérjebevitel növelésének. Azonban nem minden sajt egyforma.

Kemény sajtok

A parmezán, a cheddar és a gouda gazdag fehérjében, kalciumban és csonterősítő D-vitaminban. B-vitaminokat is tartalmaznak, különösen a B12-t, amely fontos az idegrendszer számára.

Lágy, erjesztett sajtok

A ricotta, a túró, a mozzarella alacsonyabb zsír- és sótartalmúak, és gazdagok kazeinfehérjében, amely fokozatosan növeli az aminosavszintet, és hosszabb ideig magasan tartja azt.

Lágy sajtok

A brie és a camembert a sajtot borító, természetes penésznek köszönhetően probiotikumok forrásai. Az ilyen sajtok segítenek javítani a bél mikroflóráját, és erősítik az immunitást.

A camembert mirisztamidot is tartalmaz, egy olyan molekulát, amely viszont javítja az agyműködést és az új neuronok növekedését, javítja a memóriát, és csökkenti a neuroinflammációt.

Fontos azonban, hogy ne feledkezzünk meg a napi normáról. A telített zsíroknak az étrendben az összes kalória tíz százalékánál kevesebbnek kell lenniük. Általánosságban elmondható, hogy egy adag sajt naponta legfeljebb 120 gramm a lágy sajtfajtákból és legfeljebb 40 gramm a kemény fajtákból.

Hogyan határozzuk meg a sajt minőségét?

A sajt kiválasztásakor a legfontosabb kritériumok a megjelenés, az állag, az íz, az illat és a szín.

A jó sajt kiválasztásához elsősorban a színét nézzük meg. Ennek a sajt teljes vastagságában egyenletesnek kell lennie. A sajt színe a zsírtartalmát jelzi: minél magasabb a zsírtartalom, annál intenzívebb a színe, és annál jobb minőségű a sajt.

A színt azonban nagyon gyakran más tényezők, nevezetesen a színezékek is befolyásolják. Ezért természetellenesen sárga sajtot nem szabad vásárolni.

A sajt túl fehér színe nemcsak a termék alacsony zsírtartalmát jelzi, hanem a benne lévő, túlzott sótartalmat is. Ha a sajt egyenetlen színű, foltos, az azt jelenti, hogy nem érett. A minőségi sajt színe tejszerű, enyhén sárgás árnyalattal.

A kemény sajtokat kéreg borítja – viaszos vagy természetes. A kemény sajtokon lévő fehér patina a tárolási szabályok megsértését jelzi.

Elolvasom a cikket