
Egy szakértő szerint a fehérje az emberi test minden sejtjében megtalálható, így számos biológiai folyamat alapja és az általános egészség szempontjából nélkülözhetetlen tápanyag – írja az Rbc.ua.
A sajt sokféle formában remek módja lehet a fehérjebevitel növelésének. Azonban nem minden sajt egyforma.
Kemény sajtok
A parmezán, a cheddar és a gouda gazdag fehérjében, kalciumban és csonterősítő D-vitaminban. B-vitaminokat is tartalmaznak, különösen a B12-t, amely fontos az idegrendszer számára.
Lágy, erjesztett sajtok
A ricotta, a túró, a mozzarella alacsonyabb zsír- és sótartalmúak, és gazdagok kazeinfehérjében, amely fokozatosan növeli az aminosavszintet, és hosszabb ideig magasan tartja azt.
Lágy sajtok
A brie és a camembert a sajtot borító, természetes penésznek köszönhetően probiotikumok forrásai. Az ilyen sajtok segítenek javítani a bél mikroflóráját, és erősítik az immunitást.
A camembert mirisztamidot is tartalmaz, egy olyan molekulát, amely viszont javítja az agyműködést és az új neuronok növekedését, javítja a memóriát, és csökkenti a neuroinflammációt.
Fontos azonban, hogy ne feledkezzünk meg a napi normáról. A telített zsíroknak az étrendben az összes kalória tíz százalékánál kevesebbnek kell lenniük. Általánosságban elmondható, hogy egy adag sajt naponta legfeljebb 120 gramm a lágy sajtfajtákból és legfeljebb 40 gramm a kemény fajtákból.
Hogyan határozzuk meg a sajt minőségét?
A sajt kiválasztásakor a legfontosabb kritériumok a megjelenés, az állag, az íz, az illat és a szín.
A jó sajt kiválasztásához elsősorban a színét nézzük meg. Ennek a sajt teljes vastagságában egyenletesnek kell lennie. A sajt színe a zsírtartalmát jelzi: minél magasabb a zsírtartalom, annál intenzívebb a színe, és annál jobb minőségű a sajt.
A színt azonban nagyon gyakran más tényezők, nevezetesen a színezékek is befolyásolják. Ezért természetellenesen sárga sajtot nem szabad vásárolni.
A sajt túl fehér színe nemcsak a termék alacsony zsírtartalmát jelzi, hanem a benne lévő, túlzott sótartalmat is. Ha a sajt egyenetlen színű, foltos, az azt jelenti, hogy nem érett. A minőségi sajt színe tejszerű, enyhén sárgás árnyalattal.
A kemény sajtokat kéreg borítja – viaszos vagy természetes. A kemény sajtokon lévő fehér patina a tárolási szabályok megsértését jelzi.