A hagymadinsztelés egyszerű trükkje, hogy ne legyen büdös a lakás

MH
2025. február 21. péntek. 18:28

A főzés menete gyakran kezdődik úgy, hogy pároljuk meg a felaprított hagymát, amelyet aztán olajon vagy zsírban dinsztelünk, miközben előkészítjük a többi hozzávalót, időnként megkevergetjük. A világ tapasztalt séfjei azonban jól ismerik azokat a trükköket, amelyekkel még ízletesebb eredményt érhetnek el, ráadásul a lakást sem borítja be a hagymaszag, írja a nyugdijasok.hu.

Gordon Ramsay például egy kevés szódabikarbónát és cukrot ad a pörköltekhez és szószokhoz szánt hagymához, hogy az gyorsabban puhuljon, szaftosabbá és ízletesebbé váljon.

Ez a módszer valóban több szempontból is előnyös. A szódabikarbóna segít semlegesíteni a hagyma erős illatát, így a kellemetlen szagok nem terjednek szét a lakásban. Ennek oka, hogy a szódabikarbóna lúgos kémhatása reakcióba lép a hagymában található, kéntartalmú vegyületekkel, csökkentve azok illékonyságát.

Ezen túlmenően a hagyma állaga is megváltozik: besűrűsödik, így könnyebben emészthetővé válik. Ez különösen hasznos lehet olyan ételek esetében, ahol a hagyma textúrája befolyásolja a végső állagot, például szaftos pörkölteknél vagy szószoknál. Fontos azonban, hogy csak csínján bánjunk a szódabikarbónával, hiszen, ha túl sokat használunk belőle, akkor az megváltoztathatja az étel ízét is.

Elolvasom a cikket