Az elviteles ételek csomagolása növelheti a szívelégtelenség kockázatát

Azok a rágcsálók, amelyek mindössze három hónapig fogyasztották ezt a műanyagszennyező anyagokból álló koktélt, szívszövetükben eltört vagy rosszul igazított rostokat, gyulladásos sejtek beszűrődését és mitokondriális duzzanatot mutattak ki. A szívizomsejtek közötti vérzés is megfigyelhető volt, ahogyan azt az alábbi képen látható fekete ötágú ábrák jelzik:

Az A, B, C és D csoportba tartozó rágcsálók szívszövete, a D a kontrollcsoport. A fekete nyíl a gyulladásos sejtek beszivárgását, a fekete pentagramma pedig a szívizomsejtek közötti vérzést jelzi.

Hogy ugyanez az emberi szervezetben is előfordul-e, nem ismert, de az eredmények arra utalnak, hogy a fűtött műanyag edények nem biztos, hogy biztonságos hordozói az élelmiszereknek.

Miközben további kutatásokra várunk, a kínai Ningxia Orvosi Egyetemen végzett tanulmány szerzői azt állítják, hogy „mindenképpen el kell kerülni a magas hőmérsékletű élelmiszerek műanyag tartályainak használatát”.

Patkányokon végzett kísérleteiket egy 3179 idősebb kínai felnőtt körében végzett felmérés ösztönözte. Azok, akik egy kérdőíven magasabb műanyagterhelésről számoltak be, nagyobb valószínűséggel szenvedtek szívelégtelenségben.

Más, nemrégiben végzett, aggodalomra okot adó kutatások szerint a mikroműanyagok az emberi agyban, szívben és lábakban vérrögökben halmozódnak fel, ezért Yueping Wu epidemiológus és kollégái úgy döntöttek, hogy tovább vizsgálják a szív- és érrendszeri hatásokat.

Három hónapon keresztül 24 rágcsálót etettek a műanyag edényekből forrásban lévő csapvízzel való felmelegítésükkor kiszivárgó vegyi anyagokkal, amelyek között olyan vegyületek vannak, mint a BPA, a ftalátok és különböző lágyítószerek. Ezeket a „kioldódó anyagokat” úgy állították elő, hogy a műanyag edényeket 1, 5 és 15 percig forró csapvízbe helyezték.

Végül a szennyezett vizet ivó rágcsálók bélrendszeri mikrokörnyezete megváltozott a nyolc kontrollrágcsálóhoz képest, amelyek nem ittak a szennyezett vízből. Bélmikrobiomjuk jelentősen megváltozott a műanyagnak és a benne lévő vegyi anyagoknak való kitettséget követően, beleértve a gyulladással összefüggő flóra változásait is.

Az expozíciónak kitett állatok vérében a gyulladásos immunhormonok, a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői is megugrottak.

„Ezek a változások összefügghetnek azzal, hogy a műanyagtermékek kioldódása megzavarja a mikrobiótát és a gyulladásos faktorokat, amelyek aztán gyulladást és szívizomkárosodást váltanak ki” – magyarázzák a szerzők.

A hő hatására a műanyag könnyebben lebomlik, de még a palackozott víz, amelyet általában szobahőmérsékleten vagy hidegebb helyen tartanak, úgy tűnik, úszik a mikroműanyagokban.

A közelmúltban tanulmányok kimutatták, hogy a műanyag ételtartályok mikrózása mikroműanyagokat és nanoplasztikákat juttathat az ételbe, még akkor is, ha a tartályok azt állítják, hogy mikrohullámú sütőre alkalmasak. Már három perc alatt is több milliárd apró műanyagrészecske szabadulhat fel.

Hogy ezekből a műanyagrészecskékből mennyi szívódik fel a szervezetbe lenyeléskor, nem ismert. Az is rejtély, hogy a darabkák mennyi ideig maradnak meg.

Egyes, emberi betegek eltömődött artériáin végzett vizsgálatok szerint a plakkok több mint 50 százalékában apró műanyagdarabkák halmozódtak fel. A műtétet követő nagyjából 34 hónapon belül azoknál, akiknek az artériáiban műanyagot találtak, 4,5-szer nagyobb volt a szívroham, a stroke vagy a halálozás valószínűsége, mint azoknál, akiknél nem találtak műanyagot.

Amikor a szervezet műanyag szennyeződéseknek van kitéve, a kutatók azt gyanítják, hogy az adalékanyagok csökkenthetik az antioxidáns enzimek aktivitását, és kiválthatják a szervezet gyulladásos reakcióját, így kitéve a szív- és érrendszeri károsodásnak.

A műanyagszennyezés lehetséges egészségügyi hatásai még csak most kezdenek kiderülni, de az egyre gyarapodó bizonyítékok nem éppen reményt keltőek.

Egy tavaly közzétett tanulmányban a tudósok felfedezték, hogy amikor az emberek forró, eldobható műanyag evőeszközöket tesznek a szájukba, az csökkenti a bélrendszeri mikrobióta sokféleségét.

Ha legközelebb elviteles ételt rendel, érdemes elgondolkodnia az étel hőfokán és a csomagolás anyagán, amiben esetleg érkezik.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.