Ez az ital javítja a hangulatot és meghosszabbítja az életet

Az ital gazdag ízéről és aromájáról, valamint biológiailag aktív anyagok magas tartalmáról ismert.

A terméket különböző formában fogyasztják, többek között italok (forró csokoládé, kakaó), csokoládé, valamint a főzésben és a kozmetológiában is használják. A kakaó jelentősége potenciális egészségügyi előnyeinek is köszönhető. A termék használatának története több ezer évre nyúlik vissza. Első említése a maja és azték civilizációkhoz nyúlik vissza, akik a kakaóbabot vallási szertartásokon és italok készítéséhez használták.

A kakaót a 16. században a spanyol hódítók hozták be Európába, és egyedi ízének és erősítő tulajdonságainak köszönhetően gyorsan népszerűvé vált. Évszázadok óta nemcsak italként, hanem gyógyszerként is használják.

Tanulmányok szerint a kakaó antioxidánsokat, flavonoidokat, teobromint és más vegyületeket tartalmaz, amelyek serkentik a szív- és érrendszeri, valamint a kognitív funkciókat, és javítják a hangulatot. Az ital használata azonban negatív következményekkel is járhat, különösen túlzott fogyasztás vagy egyéni ellenjavallatok megléte esetén.

A kakaó előnyei

A bab és a belőle készült por egyedülálló termék. Számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek szükségesek a szervezet normális működéséhez. Különösen magnéziumot, vasat, káliumot, cinket és rezet tartalmaz:

  • a magnézium fontos szerepet játszik az izom- és idegműködés szabályozásában;
  • a vas nélkülözhetetlen az oxigénszállításhoz;
  • a kálium támogatja a szívizom és az érrendszer egészségét;
  • a cink részt vesz az immunfolyamatokban;
  • a réz elengedhetetlen a kötőszövet kialakulásához.

A kakaó olyan B-vitaminokat tartalmaz, mint a tiamin (B1), a riboflavin (B2) és a niacin (B3). Ezek részt vesznek az energia-anyagcserében és az egészséges idegrendszer fenntartásában. Flavonoidokban is gazdag, különösen epikatechinben és katechinben, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A kakaó flavonoidai pozitív hatással vannak a szívre és a véráramlásra, javítják az érrendszeri endothelfunkciót, és csökkentik a vérnyomást.

A kakaópor olyan alkaloidokat is tartalmaz, mint a teobromin és a koffein. A teobromin serkentő hatással van a központi idegrendszerre, de hatása enyhébb, mint a koffeiné. A koffein viszont javítja a koncentrációt és a figyelmet.

A kakaó polifenolokat is tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a szervezet sejtjeit a szabad gyökök okozta károsodástól, azaz megelőzik a különböző betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulását.

A kakaó a mentális egészségre is jó hatással van. Különösen a benne lévő teobromin hat serkentően, és elősegíti a szerotonin – egy olyan neurotranszmitter – termelődését is, amely fontos szerepet játszik a hangulat és az érzelmi állapot szabályozásában.

A kozmetológia területén is gyakori a kakaó. A készítményben található antioxidánsok jótékony hatással vannak a bőrre. Segítenek megvédeni azt az ultraibolya-sugárzás és más környezeti tényezők okozta károsodástól, segítve az egészség és a fiatalság megőrzését. Emiatt a termék gyakran megtalálható a bőrradírokban, arcmaszkokban és még a krémekben is.

A fentieken kívül a termék makrotápanyag-összetevője is fontos. A kakaó a növényvilág egyetlen olyan képviselője, amely az ember számára szükséges aminosavak összességét tartalmazza. Az előnyt „kiegyenlíti” az a tény, hogy a kakaóban lévő fehérje mennyisége viszonylag kicsi, így egyszerűen lehetetlen olyan adagot enni a termékből, amely fedezi a szervezet szükségleteit.

A kakaóvaj, a kakaóbab fő lipidkomponense főként telített zsírsavakból, például sztearin- és palmitinsavból áll. Ennek ellenére tanulmányok azt mutatják, hogy fogyasztása nem befolyásolja negatívan a vér koleszterinszintjét, mivel magas az egyszeresen telítetlen zsírsavnak számító olajsavtartalma.

A termékben jelentős mennyiségű szénhidrát is található, amelyet főként a keményítő és az élelmi rostok képviselnek. Az élelmi rostok hozzájárulnak az emésztés normalizálásához, és prebiotikus hatásúak lehetnek, támogatva az egészséges bélflórát.

A kakaó káros hatásai

A kakaó, különösen csokoládé és más, kakaóalapú termékek formájában, cukor- és zsírtartalma miatt szinte mindig magas kalóriatartalmú. Az ilyen termékek túlzott fogyasztása hozzájárulhat a túlzott súlygyarapodáshoz és az elhízás kialakulásához, különösen mozgásszegény életmód mellett. Ez a termék legfőbb hátránya.

Másodlagos mínuszok az alábbiakban:

Allergiát okozhat. Az allergia tucatnyi tünetben nyilvánul meg, ezek közül a legfontosabbak a bőrkiütések, viszketés, csalánkiütés, emésztési zavarok (gyomorégés, hasmenés, enyhe hányinger, székrekedés). Nagyon ritkán az orvostudományban előfordult olyan eset, amikor a beteg által elfogyasztott, túlzott mennyiségű kakaó olyan súlyos következményekhez vezetett, mint az angioödéma vagy az anafilaxiás sokk.

Koffeint tartalmaz. Ez az anyag serkentő hatású, és hatása az idegrendszerre irányul. A kakaó fogyasztása – különösen nagy mennyiségben – olyan mellékhatásokat okozhat, mint az álmatlanság, idegesség, szorongás, szívdobogás és a vérnyomás emelkedése.

Oxalátokat tartalmaz. Ezek az anyagok gyakran hozzájárulnak a vesekövek kialakulásához azoknál az embereknél, akik hajlamosak erre a betegségre. Ezért ha veseproblémái vannak vagy a húgykőgyulladás előjeleit észleli, próbáljon meg minimálisan kakaót fogyasztani.

Alapvetően a kakaófogyasztás negatív hatásai a túlzott fogyasztás vagy a magán-ellenjavallatok ellenére történő fogyasztás során nyilvánulnak meg. Ha nem eszik túl sok kakaótartalmú ételt, akkor nem fenyegeti a túlsúly vagy a többi felsorolt bajok veszélye.

Elolvasom a cikket