
Olga Dorosh táplálkozási szakértő megjegyzi, hogy létezik olyan fogalom, mint a „keresztszennyeződés”, amikor nyers húsról, halról és tojásról beszélünk. Vagyis a káros baktériumok ezen termékek mosása közben kerülhetnek a tiszta edényekre, a munkafelületre vagy a főtt ételekre.
Miért nem lehet a nyers húst megmosni?
A nyers hús, baromfi, hal és tojás tartalmazhat káros baktériumokat (Salmonella, Listeria, Campylobacter és E. coli stb.). Ezért bármi, amihez ezek az élelmiszerek hozzáérnek, megfertőződhet ezekkel a baktériumokkal. Még, ha úgy is dönt, hogy a húst a csap alatt mossa meg, a fröccsenő víz a mosogatóba juttathatja a kórokozó baktériumokat.
Ezért a csomagolt nyers húst nem szabad megmosni, mivel ez növelheti az ételmérgezés esélyét.
Ráadásul a nyers hússal érintkező bármely felület később káros baktériumokat rejthet magában. Ezért azt javasolják, hogy a termék feldarabolása után alaposan mossuk meg forró vízzel és szappannal, majd papírtörlővel szárítsuk meg.
Ne feledje, hogy a nyers hús kezelése után alaposan mosson kezet, legalább 20 másodpercet szánjon az egész folyamatra.