
Avörös húsok fogyasztása jelentősen növeli a kognitív hanyatlás és a demencia esélyét. Az Amerikai Neurológiai Akadémia friss felmérése derítette ki, hogy nagyobb eséllyel érintettek az elbutulásban, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak vörös húsokat, különösen feldolgozott húsféléket. A feldolgozott vörös húsok közé tartozik például a virsli, a kolbász, a szalámi és a bacon. Feldolgozatlan vörös húsnak pedig a marha-, a sertés- és a bárányhús számít.
A kognitív hanyatlást felmérő vizsgálatba csaknem 44 ezer embert vontak be. Az eredmények szerint
- azok, akik naponta legalább egy adag – vagyis kb. 85 gramm – feldolgozatlan vörös húst fogyasztanak, 16 százalékkal nagyobb eséllyel tapasztalnak szubjektív kognitív hanyatlást, mint azok, akik napi fél adagnál kevesebbet esznek;
- aki naponta átlagosan negyed adag feldolgozott vörös húst is fogyaszt, további 14 százalékkal növeli az elbutulás rizikóját;
- aki a feldolgozott vörös húst hüvelyesekkel vagy diófélékkel helyettesíti, akár 19 százalékkal is csökkentheti a demencia kockázatát;
- aki a feldolgozott vörös húst hallal helyettesíti, 28 százalékkal mérsékli a kognitív hanyatlás kockázatát;
- aki pedig a vörös húsról csirkehúsra tér át, 16 százalékot faraghat le az elbutulás esélyéből.