Egy csipsz, amely tényleg egészséges?

Szirtes Györgyi
2025. február 22. szombat. 13:49

A hummuszcsipszeket általában csicseriborsóliszt és burgonyakeményítő keverékéből sütik. Sok termék csomagolása még azzal is büszkélkedik, hogy – akárcsak a valódi hummusz – ezek a csipszek jó fehérje- és rostforrásnak számítanak.

Egy szakember szerint a hummuszos csipsz valóban jobb választás a hagyományosnál. Hidrogénezett olajok és magas fruktóztartalmú kukoricaszirup felhasználása nélkül készülnek, és a legtöbb fajta kizárólag természetes összetevőket tartalmaz. Emiatt a teljes zsírtartalom sok más csipszhez képest jelentősen alacsonyabb. Míg más típusú csipszek általában hét-tíz gramm zsírt tartalmaznak adagonként, a hummuszcsipszek mindössze három-négy grammot.

Egy dolgot azonban érdemes megjegyezni: míg a hummuszcsipszek kalóriatartalma általában alacsonyabb lehet a klasszikushoz képest, a rost- és fehérjetartalom a megvásárolt márkától függ; sok opcióban csak egy-két gramm van mindkettőből adagonként.

Ahhoz, hogy a hummuszcsipszben lévő rostok és fehérjék előnyeit élvezhesse, keressen olyan fajtákat, ahol az első összetevő a csicseriborsó/garbanzóbab a csicseriborsóliszt helyett.

Elolvasom a cikket