Ennek a vitaminnak a fogyasztása csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát

A niacin egy alapvető tápanyag, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez.

Egy 2007 és 2018 között végzett nagyszabású egészségügyi tanulmány adatait vették figyelembe. A kutatók felmérték, hogy az emberek mit ettek 24 órán keresztül, hogy kiderítsék, mennyi niacint fogyasztottak. Megkérdezték a résztvevőket arról is, hogy volt-e már veseköves esetük.

A vizsgálatban összesen 28 508 résztvevő vett részt, akiknek átlagéletkora valamivel több mint 47 év volt.

Amikor összehasonlították azokat, akik a legkevesebb niacint fogyasztották azokkal, akik a legtöbbet, kiderült, hogy az utóbbi csoportban körülbelül 22 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki vesekő.

Ez az előny különösen a 60 év alattiaknál volt szembetűnő. A tudósok azt is észrevették, hogy a niacin és a vesekövek kockázata közötti kapcsolat nem teljesen egyértelmű. „L-alakú” volt, ami azt mutatja, hogy már a niacinbevitel mérsékelt növelése is segíthet a kockázat csökkentésében.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak niacint?

Íme néhány élelmiszer, amelyre érdemes összpontosítani, ha növelni próbálja a niacinbevitelt:

  • Csirkemell: a sovány és sokoldalú fehérjeforrás, a csirkemell tele van niacinnal, hogy kielégítse a diétás szükségleteit.
  • Tonhal: frissen vagy konzervben, a tonhal nagy mennyiségű niacint tartalmaz a szívbarát omega-3 zsírsavakkal együtt.
  • Pulykahús: ez a könnyű hús sovány, niacinban gazdag, így kiváló választás a kiegyensúlyozott étrendhez.
  • Földimogyoró: ezek a kényelmes és ízletes rágcsálnivalók nemcsak magas fehérjetartalmúak, hanem nagyszerű növényi niacinforrás is.
  • Gomba: természetes niacinforrás, és sós, földes ízt ad az ételeknek.

A niacin egyéb gyakori forrásai közé tartozik a barna rizs és a lazac.

A niacinban gazdag élelmiszerek fogyasztása egy újabb lépés lehet a vesék egészségének megőrzése felé. Ne feledje azonban, hogy egyetlen tápanyag sem jelent mindenre gyógyírt. A kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő folyadékbevitel és az egyéni kockázati tényezők ismerete mind fontos részei az egészségének.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.