
Milyen kockázatokkal jár az étkezés utáni azonnali pihenés?
A gasztroenterológusok szerint több okból sem szabad azonnal lefeküdni étkezés után:
A gyomorégés és a reflux fokozott kockázata
Vízszintes helyzetben a gyomornedv visszafolyhat a nyelőcsőbe, kellemetlen, égő érzést okozva a mellkasban, sőt fájdalmat is okozhat. Ez különösen igaz a gastrooesophagealis reflux betegségben (GERD) szenvedőkre.
Lassú emésztés
Ha az ember fekszik, a gyomor és a belek kevésbé hatékonyan működnek, amely elnehezüléshez, puffadáshoz és kellemetlen érzéshez vezethet.
Fokozott stressz a szervezetben
Az élelmiszer emésztése során a vér aktívan áramlik az emésztőszervekhez, és ha ilyenkor lefekszik, ez az anyagcsere-folyamatok aktivitásának csökkenését idézheti elő.
Mit kell tenni étkezés után?
Az orvosok azt tanácsolják, hogy étkezés után kövesse az egyszerű szabályokat, amelyek segítenek megőrizni a gyomor-bél traktus egészségét:
1. Maradjon függőleges helyzetben legalább harminc–hatvan percig
Ez lehetővé teszi a gyomor számára, hogy normálisan megemésztse az ételt, és elkerülje a sav visszafolyását a nyelőcsőbe.
2. Sétáljon egyet
Már egy rövid, 10–15 perces séta is javítja a bélperisztaltikát, és elősegíti a táplálék jobb felszívódását.
3. Ülve pihenés
Ha fáradtnak érzi magát, jobb, ha egyszerűen kényelmes helyzetben ül, hogy ne okozzon további stresszt a gyomorban.