
Az étkezési szokások kulcsszerepet játszanak az egészség, az energia és a jó közérzet megőrzésében.
Néhány hiba az étrendben észrevétlenül gyengítheti a szervezetet, felgyorsítva az öregedési folyamatot. Ennek elkerülése érdekében tudnia kell, mely ételeket és szokásokat kell felülvizsgálnia, hogy minden életkorban jobban érezze magát.
1.Prebiotikum-hiány
„A prebiotikumok olyan fontos anyagok, amelyek elősegítik a hasznos baktériumok szaporodását a bélben, amely elengedhetetlen az egészséges emésztés és a hormonális egyensúly fenntartásához” – magyarázza Cara Landau táplálkozási szakértő.
Ahogy öregszünk, a bél mikroflórája kevésbé változatossá válik, amely negatív hatással lehet az anyagcserére, a testsúlyszabályozásra és az általános egészségre. Ennek elkerülése érdekében érdemes rendszeresen fogyasztani prebiotikumokban gazdag ételeket: hagymát, fokhagymát, hüvelyeseket, nyers zabot, (főtt) burgonyát és rizst, valamint dióféléket, különösen kesudiót és pisztáciát.
2. Túl sok cukor az étrendben
„Bár sokan tudják, hogy a cukor káros, gyakran olyan élelmiszerekben található meg, amelyekben nem is gondolnánk, hogy megtaláljuk – szószokban, öntetekben, kenyerekben és más ipari termékekben” – jegyzi meg Landau.
A bevitel minimalizálása érdekében mindig ellenőrizze az összetevőket a csomagoláson, és kerülje azokat a termékeket, amelyekben a cukor (vagy annak analógjai) az első összetevők között szerepel.
3. Az omega–3 és a növényi szterinek elégtelen bevitele
„Nemcsak az egészségtelen élelmiszerek kiiktatása számít, hanem a hasznos tápanyagok beiktatása is az étrendbe” – jegyzi meg Landau.
Az omega–3 zsírsavak támogatják a szív- és érrendszeri egészséget, a növényi szterinek pedig segítenek a koleszterinszint szabályozásában. Az omega–3-ak forrásai közé tartoznak a zsírosabb tengeri halak, az algák, a dió, a lenmag és a kender. Érdemes odafigyelni az ezekkel a tápanyagokkal dúsított élelmiszerekre is.
4.Fehérjehiány
A fehérje minden életkorban nélkülözhetetlen, mivel segít megőrizni az izomtömeget, erősíti a csontokat, és még a testsúlyt is szabályozza.
„A hatvan év felettiek hajlamosabbak az izomtömeg elvesztésére, ezért számukra különösen fontos, hogy elegendő fehérjét kapjanak a nap folyamán” – hangsúlyozza Courtney D’Angelo táplálkozási szakértő.
Ajánlott az étrendbe iktatni tojást, lazacot, marhahúst, csirkét vagy természetes tápanyagokkal nevelt pulykát. Emellett gazdagíthatja a reggelijét, ha például tejsavófehérjét ad a kávéjához vagy a zabpehelyhez.
5.Elégtelen vízbevitel
Ahogy öregszünk, csökken a szomjúságérzetünk, amely kiszáradáshoz vezethet.
„Hatvanéves kor fölött az emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek a szervezet vízhiányától, amely ronthatja a belső szervek működését” – magyarázza Lisa Young PhD.
Fontos, hogy a nap folyamán rendszeresen igyunk tiszta vizet még akkor is, ha nem érezzük annyira szomjasnak magunkat.
6.Evés lefekvés előtt
A késő esti étkezés szokása negatívan befolyásolhatja az egészséget még akkor is, ha egészséges ételeket választ.
„A késő esti nassolás gyakran tartalmaz egészségtelen ételeket, és összefüggésbe hozható a vércukorszint-emelkedéssel, a súlygyarapodással és a cukorbetegség fokozott kockázatával is” – figyelmeztet Young.
A legjobb, ha a vacsorát lefekvés előtt két-három órával fejezzük be, hogy a szervezetnek legyen ideje megemészteni az ételt, mielőtt elalszik.
7.Elégtelen rostbevitel
A rostok az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú elemei, mert elősegítik a normális emésztést, támogatják az egészséges bélflórát, és csökkentik a gyulladást.
„Mind az oldhatatlan rostokat a rendszeres bélműködéshez, mind az oldható rostokat a jótékony baktériumok fenntartásához szükséges fogyasztani” – jegyzi meg Landau.
A rostokban gazdag források közé tartoznak a bogyós gyümölcsök, az alma, a zabpehely, a csicseriborsó és a különböző hüvelyesek.