Egy szendvics, ami a világ nagy része szerint nem kéne hogy létezzen

A szendvics becsületes neve a hagelslag, amit idehaza mi cukorkonfettiként ismerünk. Ezt azonban a hollandok előszeretettel fogyasztják vajas piritósra szórva. A hollandiában nemzeti ételnek számító szendvics az emberek szerint hozzájárul az egész nemzet jókedvéhez. Ennek ellenére nem kell messzire menni, hogy az ember olyan reakciókat találjon a szenviccsel való első találkozásról, amelyben a delikvens finoman szólva sincs lenyűgözve az ételtől.

Egy jó hagelslag szendvics a hollandok szerint elsőre ropogós, aztán pedig krémesen elolvad az ember szájában. Erről az a csokiszórás gondoskodik, amely szinte minden szupermarket polcán megtalálható és ami szezonálisan is meg szokott jelenni limitált kiadásban. Nyúl, esetleg tojás formájú apró csokidarabok húsvétkor, narancssárga a Koningsdag (a király ünnepe) alkalmával.

Az édes reggeli egyébként nem ritka a világ más részein sem, azonban a tesztelők egy része szerint van az a cukormennyiség, ami már sok. A hagelslag szendvics pedig már biztosan ez a kategória a legtöbbek szerint.

Az cukorkonfetti szendvics formájú hasznosításának az ötlete egyébként Cornelius Rutgerus de Ruijter cukrászig nyúlik vissza, aki először kezdte őket árulni boltjában. A hagyomány pedig úgy fest, kitart még egy darabig, már ami a hollandokat illeti. Ettől függetlenül aki még nem tette, annak érdemes lehet egy látogatás alkalmával kipróbálni.

Elolvasom a cikket