Káros a tej?

Okszana Mihajleva táplálkozási szakértő és endokrinológus azonban azt állítja, hogy ezeknek az állításoknak nincs tudományos alapjuk. Sőt a tejtermékek elutasítása fontos elemek hiányához vezethet.

Az orvos emlékeztetett arra, hogy a tej a fő kalciumforrás az emberi táplálkozásban, és hiánya kedvezőtlenül befolyásolhatja az egészséget, különösen a gyermekek, a serdülők, a terhes és szoptató nők, valamint az idősek esetében. A kalciumra a gyermekeknél a csontok növekedéséhez, a terhes és szoptató nőknél a szervezet feltöltéséhez, az időseknél pedig a csontritkulás kockázatának csökkentéséhez van szükség.

A kalcium napi normájának biztosítása érdekében naponta két-három adag tejtermék fogyasztása ajánlott – pontosít a Gazeta.Ru.

„A tejből származó fehérje elég könnyen és gyorsan emészthető és asszimilálódik a szervezetben, ellátva azt a szükséges aminosavakkal. Különösen hasznos a gyermekek, a tinédzserek, a szülőképes korú nők, az idősek és a sportolók számára” – hangsúlyozta Mihajleva.

A tej egészségkárosító hatásáról szóló állítások tehát mítoszok. A tejtermékektől való visszautasításnak nemcsak hogy nincs értelme, de negatív hatással is lehet az egészségre.

Elolvasom a cikket