
A Harvard T.H. Chan School of Public Health és a Mass General Brigham kutatóinak vezetésével készült új tanulmány szerint a heti két vagy többszöri joghurtfogyasztás csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. Megállapították, hogy a rendszeres joghurtfogyasztás olyan változásokat okozhat a bélmikrobiomban, amelyek védelmet nyújtanak az agresszív daganatok egy bizonyos típusával szemben – írta a hsph.harvard.edu.
A kutatók több mint 150 ezer ember adatait elemezték, akiket legalább három évtizeden át követtek. Azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak joghurtot, általában alacsonyabb volt a Bifidobacterium, a joghurtban található baktériumfaj, a Bifidobacterium pozitív proximális vastagbélrák aránya. A proximális vastagbélrákban szenvedő (a vastagbél jobb oldalán kialakuló) betegek túlélési eredményei jellemzően rosszabbak, mint a disztális vastagbélrákban szenvedő betegeké.
Tomotaka Ugai, a tanulmány társszerzője az NPR február 14-i cikkében elmondta, hogy úgy tűnik, a joghurt elősegíti a baktériumok egészséges egyensúlyát, ami segít a bélrendszert erősnek és egészségesnek maradni, ami viszont segíthet csökkenteni a vastagbélrák kockázatát. Ugai a Harvard Chan School epidemiológiai tanszékének munkatársa és a Brigham and Women’s Hospital patológiai oktatója.