
Sokan tudják, hogy a gyömbér fogyasztása segít leküzdeni a megfázást. Valójában olyan antioxidáns anyagokat tartalmaz, mint a gingerol, shogaol, zingeron, paradol – ezek gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antibakteriális támogatást nyújtanak a szervezetnek. Ezenkívül a fűszeres gyökér poliszacharidoknak nevezett vegyületeket is tartalmaz, amelyek természetes köhögéscsillapító tulajdonságokkal rendelkeznek.
A gyömbér azonban nemcsak megfázás elleni gyógyszerként hasznos, hanem más egészségügyi problémák esetén is segít a közérzet javításában. Ez a növény több mint száz bioaktív komponenst tartalmaz, és számos tanulmány azt mutatja, hogy a gyömbér hatékony adjuváns (daganat műtéti eltávolítása utáni) terápia lehet a hagyományos gyógyszerekkel együtt.
Magas koleszterinszint
Körülbelül két gramm gyömbér fogyasztása naponta csökkenti az összkoleszterint és bizonyos lipideket (zsírokat) a vérben. A benne lévő gingerolról kimutatták, hogy lipidszintcsökkentő hatású, különösen csökkenti a triacilglicerin koncentrációját a vérben.
Az emésztőrendszer betegségei
A gyömbér gyomornyugtató hatásáról ismert: 1,5 gramm fogyasztása hasznos a hányinger megszüntetésére. Ezenkívül segít megbirkózni a gastrooesophagealis reflux betegséggel (GERD) – enyhíti a nyomást a gyomorban, megakadályozza a gázok felhalmozódását és a puffadást, amelyek a nyelőcső alsó záróizmának megnyílását provokálják (ebben az esetben a gyomorsav bejut a nyelőcsőbe, és savas refluxot okoz).
Menstruációs fájdalom
A gyömbér hasznos ezek enyhítésére. Antioxidánsai ellazítják a nőknél kellemetlen érzést okozó izomgörcsöket. Ezenkívül a gyömbér gázoldó tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkenthetik a hányingert és a gyomorpanaszokat, amelyek gyakran előfordulnak a menstruáció során bekövetkező hormonális változásokkal.
Magas vérnyomás
A napi három gramm gyömbér adagolása csökkenti a szisztolés (felső) és diasztolés (alsó) vérnyomást is. Anyagai támogatják az egészséges véráramlást azáltal, hogy csökkentik a thrombocyta-aggregációt (a vérsejtek összetapadását, amely vérrögképződéshez vezet), valamint elnyomja az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) aktivitását, amely befolyásolja a magas vérnyomás kialakulását.
Magas vércukorszint
A kísérletek kimutatták, hogy a gyömbért fogyasztó embereknél alacsonyabb lehet az éhomi vércukorszint és a glikált-hemoglobin (HbA1c) szintje, amelyet a cukorbetegség kulcsfontosságú markereként tartanak számon.
Allergiás rhinitis
Az ilyen problémákkal küzdő emberek szervezete reagál a környezetben lévő allergénekre, amely orrdugulást vagy gyulladást, torokviszketést és fokozott könnyezést okoz. Az ilyen betegek számára a gyömbér olyan lehet, mint egy természetes antihisztamin.
Milyen kockázatokkal jár a gyömbér fogyasztása?
Nem szabad nagy mennyiségben fogyasztanini, mert ez mellékhatásokhoz vezethet, beleértve az allergiás reakciókat, a gyomor-bélrendszeri kellemetlenségeket és a hangulati ingadozásokat.
„A napi hat grammnál több gyömbér emésztési problémákat, gyomorégést okozhat, és befolyásolhatja az epekőképződést az epesavak fokozott termelése miatt. Néhány embernél a gyömbér túladagolása megnövekedett pulzusszámot okoz” – figyelmeztetett Igor Strokov dietetikus és táplálkozási szakértő.
Ezenkívül a gyömbér egyes vegyületei káros kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel.