
Miért nem szabad eltávolítani a banán rostjait?
Ezek a részek, az úgynevezett floemkötegek valójában számos létfontosságú tápanyagot tartalmaznak.
Az orvos szerint, ha a banánnak ezt a részét kidobjuk, nagy koncentrációban vesznek el antioxidánsok, gyulladáscsökkentő anyagok, vitaminok és ásványi anyagok. Ezek közé tartozik a kálium, a magnézium és a triptofán, a jó hangulatért felelős szerotonin előanyaga.
„Legközelebb, amikor banánt eszik, ne dobja ki ezeket a rostokat. Így teljes mértékben kihasználhatja a szervezetére gyakorolt jótékony hatásokat, ha ezt a gyümölcsöt beilleszti a rendszeres étrendjébe” – magyarázta.
Ez a gyümölcs magas rosttartalmú, egy fontos szénhidrát, amely segíti az emésztést, és összefüggésbe hozták a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és a bélrák kockázatának csökkentésével is.
A floemkötegek alkotják a növény érrendszerét. Ezek osztják el a tápanyagokat az egész gyümölcsben.
Fontos azonban, hogy sok ilyen rostot kell fogyasztani ahhoz, hogy a szervezet számára előnyös legyen.
„Olyan kis mennyiségben vannak jelen a banán többi részéhez képest, hogy hacsak nem fogyasztjuk őket külön-külön nagy mennyiségben, akkor nem befolyásolják a banán általános tápanyagprofilját” – mondta.
A banán előnyei
A floemkötegeken kívül a banánnak számos egészségügyi előnye van. Káliumtartalma nemcsak energiabomba lehet, hanem segíthet a vérnyomás szabályozásában, és csökkentheti a stroke kockázatát. A banánban található rostok, antioxidánsok és magnézium szintén hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez.
Egy közepes méretű banán (kb. 120 g) 430 mg káliumot tartalmaz, ami körülbelül 15 százaléka a napi szükségletnek ebben a mikrotápanyagban.
A gyümölcs segít továbbá az idegrendszer erősítésében, az alvás és a memória javításában vagy stabilizálásában. A banán fogyasztása segít csökkenteni a stresszt, és növeli a szervezet ellenálló képességét az idegi fáradtsággal szemben a gyümölcsben található magnéziumnak köszönhetően.
A banán összetételében B6-vitamin is található, és az anyag szintje nagyon magas. Ennek bevitele fontos az idegrendszer jó működéséhez.