
Amint azt Liza Afinskaya táplálkozási szakértő Telegram-csatornájában írja, ezen állítások egyike sem alapul tudományos adatokon.
„A zabpehely tudományos kutatások szerint segít fenntartani az egészséges emésztést, csökkenti a cukorbetegségben a vércukorszintet és a rossz koleszterin szintjét” – jegyezte meg a szakember.
Az orvos azt tanácsolta, hogy válasszon inkább egy minimális feldolgozású terméket.
„Minél kevésbé feldolgozott, annál jobb hatással van a vércukorszintre” – hangsúlyozta Liza Afinskaya.
Elmondása szerint a legkevésbé feldolgozottak, például a sima zab vagy a körülbelül húsz-harminc percig főzött gabonafélék hosszabb ideig emésztődnek, és alacsonyabb a glikémiás indexük.
De jobb elkerülni a zabpelyhet, amelynek főzése csak néhány percet vesz igénybe (instant zabkása). Ebben az esetben egy erősen feldolgozott termékről beszélünk, amelynek szerkezeti épsége sérült.
„Ez negatív hatással lehet a vércukor- és inzulinszintre” – jegyezte meg a táplálkozási szakember egy tudományos vizsgálat eredményeire hivatkozva.