
A fűszerpaprika a szárított paprikafajtákból készült, őrölt fűszer. Intenzitása az édestől a csípősig terjed, sőt, füstös ízben is sok helyen elérhető. A paprika színe is változhat az élénk narancstól a mélyvörösig, amely utalhat az eredetére, de sokszor a minőség előrejelzője is lehet.
A fűszerpaprika gazdag karotinoidokban, például béta-karotinban és luteinben, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szervezetben lévő szabad gyököket, ezáltal csökkenthetik az oxidatív stresszt, és lassíthatják az öregedési folyamatokat.
A paprikában található emellett kapszaicin is, amelyről már bebizonyosodott, hogy számos egészségügyi előnnyel bír. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik: csökkentheti a daganatos megbetegedés és a szívbetegség kockázatát, javíthatja az immunitást. Emellett erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságai is vannak. Különösen hatékony lehet ízületi fájdalmak és izomláz esetén, valamint segíthet csökkenteni az ízületi gyulladással járó kellemetlenségeket.
Úgyszintén a benne lévő kapszaicinnek köszönhetően a paprika fogyasztása elősegítheti a zsírégetést, mivel fokozza a szervezet hőtermelését, és növeli az energiatermelést. Különösen a hasi zsír oxidációját serkentheti. A kapszaicin emellett csökkentheti az étvágyat és a kalóriabevitelt is, ezért az egészséges étrend részeként hozzájárulhat a fogyáshoz.
A fűszerpaprika nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, amely kulcsfontosságú az immunrendszer megfelelő működéséhez. A rendszeres paprikafogyasztás hozzájárulhat a koleszterinszint és a vérnyomás szabályozásához is. A benne található antioxidánsok segítenek csökkenteni az érelmeszesedés kockázatát, míg a kapszaicin támogatja a vérkeringést, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.