
Brazil tudósok csaknem 6400 résztvevő adatait elemezték egy hosszú távú, több mint nyolc évig tartó, brazíliai felnőttek egészségét vizsgáló tanulmányban.
Az eredmények azt mutatták, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, csokoládéban és kávéban gazdag étrend csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát. Ez a szindróma olyan tényezők kombinációjával jár együtt, mint a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, a derék körüli zsírtöbblet, a kóros koleszterin- és trigliceridszint, ami jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a szívroham és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
A tudósok az úgynevezett polifenolok – zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, csokoládéban, kávéban, zöld teában és élénk színű gyümölcsökben található természetes vegyületek – hatásait tanulmányozták. Kiderült, hogy a polifenolokban gazdag étrend javítja a kardiometabolikus egészséget.
A tanulmány készítői megjegyezték, hogy korábban is végeztek hasonló vizsgálatokat, de eredményeik a kisebb létszám és a rövid megfigyelési időszak miatt nem voltak annyira meggyőzőek. A tudósok mára biztosak abban, hogy a polifenolokban gazdag étrend hatékony eszközzé válhat a szív- és érrendszeri betegségek és a metabolikus szindróma megelőzésében.