
„Egyes ételek és italok jelentősen ronthatják a fogaink állapotát, különböző károsodást, például elszíneződést, fogszuvasodást okozva” – mondta dr. Erin Farundrof specialista, aki elárulta, hogy mely ételeket tartja a leginkább ártalmasnak.
1. Cukorkák
A maradékok könnyen megtapadhatnak a fogainkon, táplálékul szolgálva a savat termelő, így fogszuvasodáshoz vezető baktériumoknak. Az orvos szerint a kemény édeségek azért problémásak, mert hosszú ideig érintkeznek a fogainkkal, ráadásul növelik a letörés kockázatát, míg a lágyabb, ragacsosabb állagúak (például a karamell) fogkefével nehezen elérhető helyeken tapadnak meg.
2. Csipszek, ropik
Sós nasikkal sem a legideálisabb helyettesíteni a cukorkákat. A csipszek éles széle megsértheti az ínyt vagy a szájpadlást, a korábban gyökérkezelt vagy sérült, például tömött vagy repedt fogak tulajdonosainak pedig kifejezetten vigyázniuk kell a kemény, rágós falatokkal. A kissé puhább ropik pedig magas keményítőtartalmuk miatt lebomlásuk után cukorrá alakulnak – innentől pedig ugyanaz a forgatókönyv.
3. Popcorn
A popcorn talán az egyik legnagyobb veszélyt jelenti a fogainkra. A doktornő számos sérüléssel találkozott már, amelyet a kemény, ki nem pattogott szemek okoztak, különösen a már kezelt, tömött fogaknál. Emellett az átsült szemek héjai is bajosak lehetnek: könnyen beszorulnak a fogak közé, amely irritálhatja az ínyünket, sőt, gyulladást is előidézhetnek.
4. Citrusok, szárított gyümölcsök
A citrusfélék különösen gyakori fogyasztás esetén problémásak: a narancs, a grapefruit vagy a citrom magas savtartalmuk miatt gyengíthetik a fogzománcot. Azonban a szárított verzió is problémás alternatíva a korábban említett ragacsosság miatt.
„Magas a cukortartalmuk, amely hiába természetes eredetű, fogszuvasodást okozó baktériumok ugyanúgy megjelenhetnek” – mondta Fraundorft, aki inkább a friss, magasabb víztartalmú gyümölcsöket ajánlja.
5. Jég
Ugyan a jég nem étel, mégis a dobogó legfelső fokát foglalná el ebben a versenyben. Ahogy bőrünket, úgy fogainkat sem célszerű hirtelen hidegnek kitenni, mivel ez hozzájárulhat a fogzománc elvékonyodásához. A jég rágcsálása pedig tovább növeli a kopás és törés kockázatát.
Mit tehetünk?
Természetesen nem kell örökre lemondani ezekről a finomságokról. Az alábbi módszerekkel megvédhetjük a fogainkat, és kiélvezhetjük a finom falatokat is:
- Próbáljunk meg snackelési időt bevezetni, például napi egyszer húsz percet, amelyi után kezelhetjük is a fogainkat.
- A listázott tételek fogyasztása után mindig mossunk fogat, amilyen gyorsan csak tudunk. Öblögetés, fogselymezés szintén ajánlott a ragacsos ételek után.
- Igyunk vizet, és használjunk cukormentes rágót, hogy szánk pH-értéke mihamarabb visszaálljon.
- Együnk almát, görögdinnyét, epret fogaink fehérítéséért, és zellert, zöld leveleseket ínyünk egészségéért.