
Timothy Rebbeck szakértő elmondta, hogy az olyan adalékanyagok, mint az ételfestékek, viszonylag könnyű célpontot jelentenek, mivel ezek „mesterséges vegyületek, amelyekhez az emberek kulturálisan nem kötődnek”. A feldolgozott és vörös húsok viszont az amerikai kultúra nagy részét képezik. A húsipar részéről érkező ellenállás szintén egy tényező, mivel célja, hogy a fogyasztók továbbra is a termékeit vásárolják – tájékoztat a hsph.harvard.edu.
Más szakértők arra hivatkoztak, hogy nincsenek egyértelmű bizonyítékok a vörös és feldolgozott húsok által okozott kockázatokról. Megjegyezték, hogy a témával kapcsolatos legtöbb kutatás megfigyelési tanulmányokon alapul, amelyek nem bizonyítják az ok-okozati összefüggést.
Rebbeck szerint kihívást jelenthet az élelmiszerekkel és a táplálkozással kapcsolatos közegészségügyi üzenetek megalkotása. Megjegyezte, hogy „az információkat nagyon nehéz kommunikálni, mert meglehetősen összetett, kifinomult tudományról beszélünk, amely sok fenntartással jár” – mondta. A kihívások miatt szerinte az a legjobb, ha az üzenetek egyszerűek maradnak, és inkább arra összpontosítanak, hogy mit kellene enniük az embereknek, mint arra, hogy mit nem kellene. Szerinte a legegészségesebb étrend a rák kockázatának alacsonyan tartásához a feldolgozatlan élelmiszerek, gyümölcsök és zöldségek, valamint kevesebb hús fogyasztása.