
A vágódeszka elengedhetetlen eszköz a konyhai előkészületek során, gyakran használjuk, mégsem érdemelt ki kiemelt figyelmet. Pedig fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az állapotát, és amennyiben szükséges, akkor cseréljük le – eláruljuk, mikor jön el ennek az ideje.
A vágódeszkák idővel elhasználódnak, barázdák, repedések, horzsolások keletkezhetnek rajtuk. Az imént említett sérülések könnyen csapdába ejthetik az apró ételdarabkákat és a folyadékot, amelyek ideális táptalajt biztosítanak a kórokozók számára.
Alattomos kis rések
Nem elég, hogy a barázdák miatt szinte lehetetlen tökéletesen megtisztítani a vágódeszkát, mosogatás közben, ezekből az apró résekből könnyen átkerülhet a mosogatószivacsra a barázdák tartalma, amit észrevétlenül továbbvihetünk a következő edény felületére.
Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a deszka állapotát, és ha repedéseket, mély karcokat látunk rajta, akkor azonnal cseréljük le!
Melyik a jobb? A fa vagy a műanyag?
Számos kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy kiderüljön, melyik típusú vágódeszka a jobb. A műanyag vágódeszkák esetében megállapították, hogy a kés használata során rengeteg mikroműanyag lemorzsolódik, amelyek bekerülnek az ételbe, és így bejutnak a szervezetünkbe.
Ezzel szemben a fa vágódeszka nemcsak jobb, de higiénikusabb választás is, mint a sima műanyag felületek. A kísérletek szerint a mosatlan, egy teljes éjszakára kint hagyott műanyag vágódeszkán jelentősen megnövekedett a baktériumok száma, a fán viszont alig jelentek meg kórokozók. A fa vágódeszka ugyanis képes önmagát fertőtleníteni az anyagában található csersavak miatt.
Lehet, hogy még megmenthető a vágódeszka
Érdemes tudni, hogy a fa vágódeszkáról egy dió segítségével el lehet tünteti a sérüléseket, karcolásokat. A dióval alaposan be kell dörzsölni a vágódeszka felületét, amelyet ezután már használhatunk is. A dió kitölti a réseket, illetve a benne található olaj ápolja a deszka fafelületét. Bár több helyen is árulnak dióolajat, ezt egyszerűen kiválthatjuk egy dióbéllel.