Ételek, amit hatvan felett „kötelezőek”

Ahogy időskorban lelassulnak a szervezet anyagcsere-folyamatai és a sejtek regenerálódása, a csontszövet törékennyé válik, az emésztés romlik, az izomtömeg pedig csökken. Az emésztőrendszer, a máj és más belső szervek terhelésének csökkentése érdekében korlátozni kell a zsíros és fűszeres ételek, a só és a cukor fogyasztását, és több zöldséget, halat és gabonafélét kell fogyasztani – írja a Sports.kz.

Milyen élelmiszerek a leghasznosabbak az idősek számára?

A sötétzöld leveles zöldségek, például a brokkoli, a rukkola, a kelkáposzta és a spenót elegendő kalciumot tartalmaznak ahhoz, hogy a csontok ne törjenek el, és megvédjék őket a gyulladástól. Ezenkívül ezek az ételek rostot tartalmaznak, ami segít megerősíteni a szívet és az ereket. Ezért nem kell tartania a „rossz” koleszterinszint emelkedésétől és a vérnyomás megugrásától.

Halak és tenger gyümölcsei. A lazachal, a tőkehal és a tonhal többszörösen telítetlen zsírokat és fehérjét tartalmaz, amely a testsejtek építőanyaga. Az omega-3 zsírsav erősíti a szív- és érrendszert, az idegeket és véd a szabad gyökök ellen, így megelőzi a rák kialakulásának kockázatát. A tenger gyümölcsei D-vitamint, B12-vitamint és jódot is tartalmaznak, amelyek a 60 év felettiek számára nélkülözhetetlenek, mivel ezek az anyagok szinte minden testrendszer működését javítják.

A csontleves számos hasznos mikroelemet – kollagént, glicint, zselatint, glutamint, prolint és arginint – tartalmaz. A kollagén jót tesz a bőrnek, a zselatin segíti a csontok és az ízületek súrlódásmentes működését, a glutamin segít az izomszövet felépítésében, a glicin pedig nyugtató hatású. Az egészségügyi szakemberek a csontleves fogyasztását ajánlják mindazoknak is, akiknek alvászavarai vannak.

A diófélék és magvak növényi fehérjéket, rostokat, zsírokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek az idősek egészségének megőrzéséhez. Emellett omega-3 és omega-6 zsírsavak forrásai, amelyek lassítják az öregedést és javítják az agyműködést. Az A-, K-, B- és E-vitamin pedig csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és véd a demencia ellen.

A csirketojás állati fehérjét tartalmaz, így kiválóan helyettesíti a zsíros húst, amely idős korban nem ajánlott. A tojássárgája zsírokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyekre a szervezetnek szüksége van.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.