Így lehet felismerni, hogy a kalciumszint nem normális

Az egészségügyi szakember szerint a kalcium felelős a csontok és a fogak egészségéért, az izom-összehúzódásért, az idegi impulzusok továbbításáért, a hormonális egyensúlyért és a vérképzésért – írja az rbc.ua.

A szervezet kalciumegyensúlyának meghibásodását jelző állapotot hipokalcémiának nevezzük. A következő tünetek jelentkezhetnek:

  • gyakori görcsök vagy izomgörcsök zsibbadással az ujjakban;
  • bizsergés a végtagokban;
  • törékeny körmök és hajhullás;
  • száraz bőr;
  • fokozott szorongás vagy depresszió;
  • fogászati problémák.

Ha ez az állapot jelentkezik, forduljon orvoshoz, végeztesse el a szükséges vizsgálatokat, és ha szükséges, módosítsa étrendjét.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak kalciumot?

Egy felnőttnek naponta körülbelül 1000 mg kalciumot kell fogyasztania. A tej nem az egyetlen kalciumforrás. Vannak más népszerű termékek is, amelyek tartalmazzák a fontos nyomelemet:

  • magvak – a mák és a szezámmag nagy mennyiségű kalciumot tartalmaz, 100 g mag tartalmazza a napi normát;
  • hüvelyesek – egy csésze csicseriborsó 300 mg kalciumot, bab 200 mg-ot tartalmaz;
  • diófélék – a legtöbb kalcium a mandulában van – körülbelül 260 mg 100 g-ban;
  • zöldségek – kalciumot tartalmaz a spenót, a rukkola és a salátalevelek;
  • káposzta – fajtától függően 75 és 200 mg kalciumot tartalmazhat;
  • tenger gyümölcsei – egy adag szardínia körülbelül 400 mg kalciumot, a lazac pedig 100 g-ban körülbelül 200 mg-ot tartalmaz a nyomelemből;
  • tofu – 150 g szója sajt biztosítja a szervezet számára a napi normának megfelelő kalciumot.

Elolvasom a cikket