
Az egészségügyi szakember szerint a kalcium felelős a csontok és a fogak egészségéért, az izom-összehúzódásért, az idegi impulzusok továbbításáért, a hormonális egyensúlyért és a vérképzésért – írja az rbc.ua.
A szervezet kalciumegyensúlyának meghibásodását jelző állapotot hipokalcémiának nevezzük. A következő tünetek jelentkezhetnek:
- gyakori görcsök vagy izomgörcsök zsibbadással az ujjakban;
- bizsergés a végtagokban;
- törékeny körmök és hajhullás;
- száraz bőr;
- fokozott szorongás vagy depresszió;
- fogászati problémák.
Ha ez az állapot jelentkezik, forduljon orvoshoz, végeztesse el a szükséges vizsgálatokat, és ha szükséges, módosítsa étrendjét.
Milyen élelmiszerek tartalmaznak kalciumot?
Egy felnőttnek naponta körülbelül 1000 mg kalciumot kell fogyasztania. A tej nem az egyetlen kalciumforrás. Vannak más népszerű termékek is, amelyek tartalmazzák a fontos nyomelemet:
- magvak – a mák és a szezámmag nagy mennyiségű kalciumot tartalmaz, 100 g mag tartalmazza a napi normát;
- hüvelyesek – egy csésze csicseriborsó 300 mg kalciumot, bab 200 mg-ot tartalmaz;
- diófélék – a legtöbb kalcium a mandulában van – körülbelül 260 mg 100 g-ban;
- zöldségek – kalciumot tartalmaz a spenót, a rukkola és a salátalevelek;
- káposzta – fajtától függően 75 és 200 mg kalciumot tartalmazhat;
- tenger gyümölcsei – egy adag szardínia körülbelül 400 mg kalciumot, a lazac pedig 100 g-ban körülbelül 200 mg-ot tartalmaz a nyomelemből;
- tofu – 150 g szója sajt biztosítja a szervezet számára a napi normának megfelelő kalciumot.