
A vizsgálathoz egy rugalmas érzékelőrendszert fejlesztettek ki az alvási pozíció és a forgás gyakoriságának nyomon követésére, hogy elemezni lehessen az alvás minőségére gyakorolt hatásukat. A rugalmas szögérzékelőt és mozgásérzékelőt tartalmazó eszközt 13 egészséges emberen, hét férfin és hat nőn tesztelték 15 éjszakán keresztül – számol be az rbc.ua.
A résztvevők az eszközt egy csuklópántra szerelt alvásfigyelővel együtt viselték, és alvási kérdőíveket töltöttek ki. Mindenkinél azt is megjegyezték, hogy nem voltak alvászavarok.
Melyik oldalon jobb aludni – a bal vagy a jobb oldalon?
Az eredmények azt mutatták, hogy a preferált alvási pozíció és a forgolódás gyakorisága jelentős hatással volt az alvás minőségére. Sőt, azok, akik inkább a jobb oldalukon feküdtek és ritkábban forgolódtak, jobb alvást tapasztaltak.
Az alanyok 15 éjszakán keresztül éjszakánként nyolc órát aludtak az ágyukban.
Ha meg akarja szüntetni a horkolást, próbálja meg elkerülni a háton alvást.
Az oldalt alvás lehetővé teszi, hogy a légutak nyitva maradjanak, csökkentve ezzel a horkolás valószínűségét. Valójában a bal oldal lehet a legjobb oldal, különösen azok számára, akik terhesek vagy gastrooesophagealis refluxbetegségben (GERD) szenvednek. Mindez azért, mert az ezen az oldalon való alvás javítja a véráramlást a szív, a magzat között, miközben enyhíti a májra nehezedő nyomást.
Miért fontos az alvás?
Az alvás létfontosságú szerepet játszik a fizikai egészség, a mentális jólét és az általános életminőség fenntartásában. Az alvás minősége és időtartama jelentősen befolyásolja mindennapi életünk számos aspektusát, beleértve a szomatikus egészséget és az étkezési viselkedést is.
A krónikus alváshiány növeli a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás és a glükózszabályozás károsodásának kockázatát.
Az alváshiány megváltoztathatja az étkezési szokásokat, a magas zsír- és cukortartalmú élelmiszerek felé billentve a választást. A fáradtság és a csökkent energiaszint a gyors energiapótlás forrásainak keresésére késztet, amelyek gyakran az egészségtelen ételekben találhatók. Ez a tendencia nemcsak a súlygyarapodáshoz járul hozzá, hanem egészségtelen étkezési szokásokhoz is vezethet.